Svensk startup utvecklar headset mot depression

2018-11-14 13:14  

Malmöbaserade Flow Neuroscience utvecklar ett headset som leder svag ström genom hjärnan. Syftet är att minska depressionstalen.

Över 300 miljoner människor i världen lever med depression i dag, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Bara drygt hälften får någon behandling. Det här vill Malmöbolaget Flow Neuroscience göra något åt.

Flow Neuroscience grundades 2016 av neurovetaren och elektroingenjören Erik Rehn och psykologen Daniel Månsson. De utvecklar nu ett headset för hemmabruk som behandling vid depression. Det hela bygger på en hjärnstimulering som kallas tDCS, transkraniell elektrisk stimulering, som de har funnit stöd för i vetenskapliga studier. Headsetet har de också utformat i samarbete med forskare.

– Det har kommit fler och fler studier om transkraniell elektrisk stimulering som behandling vid depression. Vi såg en möjlighet att göra den här tekniken tillgänglig för fler personer genom att bygga en utrustning som är så säker att den går att använda hemma, berättar Erik Rehn.

Läs mer: Nu kan forskare se hjärnceller ”prata”

Transkraniell elektrisk stimulering går här ut på att använda svag likström för att öka aktiviteten i delar av hjärnans prefrontala kortex, ett område där forskare har noterat låg aktivitet hos patienter med depression. Headsetet, som kanske mer liknar ett tjockt diadem, placeras över pannloben. På varje sida av headsetet finns en elektrod. Dessa är kopplade till en strömregulator som styr strömmen mellan elektroderna.

”Känns som ett svagt kittlande eller kliande”

Den som har hört talas om elektrokonvulsiv behandling, ECT, tänker kanske att metoderna liknar varandra. Men ECT ger 400 gånger starkare ström än headsetet och innebär att patienter får elchocker. Strömstyrkan från headsetet är bara 2 milliampere. Det ska ändå vara tillräckligt effektivt, och säkert, för att hjälpa personer med depression.

– Det känns som ett svagt kittlande eller kliande när du har headsetet på dig, säger Erik Rehn.

Behandlingen utförs genom att använda headsetet i 30 minuter, max fem gånger i veckan under sex veckor. Därefter får det bara användas två gånger i veckan. Det finns säkerhetsfunktioner inbyggda så att bäraren varken ska kunna stimuleras för mycket, eller för lång tid.

Headsetet styrs med hjälp av en app, som också innehåller råd och behandlingsplaner för att ytterligare lindra symtomen vid depression. Appen bygger på beteendeterapi och hjälper användarna att ha bra rutiner för sömn, mat och träning.

Programmet ska enligt Erik Rehn kunna vara ett fullgott alternativ till antidepressiva läkemedel, men hur länge effekten av en behandling med headsetet håller i sig kan han inte svara på. Dock understryker han att ingen ska sluta ta antidepressiva läkemedel utan att först rådgöra med läkare.

Enligt ett reportage i tidskriften Modern Psykologi från 2016 verkar riskerna med tDCS små, men så även effekterna. Socialstyrelsen som utformar nationella riktlinjer för vård vid depression har ingen rekommendation om transkraniell elektrisk stimulering som behandlingsform.

Flow Neuroscience har planerat egna studier av behandlingen, men först efter att det har blivit godkänt som medicinteknisk utrustning. Godkännandet inom Europa kommer att baseras på befintliga studier, den data som redan finns och ett samarbete med forskare på området.

Malmöbolaget har fått flera skjutsar framåt det senaste året från andra som tror på deras koncept.

De valde att satsa på Flow Neurosciences idé

Under 2017 antogs Flow Neuroscience som ett av 30 bolag till hårdvaruacceleratorn Hax. I Hax ingår nästan fyra månader i kinesiska Shenzhen, som har ett av världens största ekosystem för elektroniktillverkning. Flow Neuroscience kunde därmed utveckla sin idé från prototyp till produkt. Dessutom innebar deltagandet en såddinvestering.

Det senaste året har bolaget även tagit in 9 miljoner kronor från Silicon Valley-baserade Khosla Ventures. Därmed ska det vidare arbetet vara säkrat, enligt Erik Rehn. Han uppger att bolaget nu är i slutet av processen för att headsetet ska bli godkänt som medicinteknisk produkt i Europa, och hoppas kunna börja sälja det på nätet i början av nästa år. Bolaget för även samtal med kliniker, och vill så småningom att produkten, som kallas Flow, ska finnas på apotek.

Vem som helst kommer att kunna köpa headsetet, men Flow Neuroscience kommer rekommendera att bara de som har fått en depressionsdiagnos gör det. Erik Rehn säger att den som inte har depression och ändå använder headsetet inte riskerar några stora biverkningar.

Prislappen vill Erik Rehn inte avslöja förrän headsetet släpps. Målet, säger han, är att det här ska bli en konkurrenskraftig produkt ”som folk ska ha råd att köpa”.

El för att bota och lindra

Transkraniell elektrisk stimulering, tDCS, går ut på att använda svag likström för öka aktiviteten i delar av hjärnan. Elektroder placeras på huvudet, en anod och en katod. Dessa är kopplade till en strömregulator som styr strömmen mellan elektroderna. Vid behandling mot depression ska tDCS öka aktiviteten i delar av hjärnans prefrontala kortex, ett område där forskare har noterat låg aktivitet hos patienter med depression. Metoden undersöks också som behandling vid stroke, parkinson och alzheimer.

En besläktad metod till tDCS, som Socialstyrelsen har med i sina nationella riktlinjer mot depression, är repetitiv transkraniell magnetstimulering. Den går ut på att stimulera områden i hjärnan som är påverkade vid depression, med hjälp av en elektromagnet på patientens huvud.

Elektrokonvulsiv behandling, ECT, innebär att hjärnan stimuleras genom flera korta strömpulser från elektroder som sitter på huvudet. Ström med styrkan 800 milliampere passerar genom hjärnan, vilket framkallar ett krampanfall. Personer med svår depression, mani vid bipolär sjukdom och schizofreni kan få hjälp av denna metod. Behandlingen utförs bara på sjukhus, och patienten är alltid nedsövd under behandlingen.

Tens kan dämpa tillfällig och mer långvarig smärta, som muskelvärk, ichias, mensvär och huvudvärk. Elektroder fästs på huden, nära eller på det område som gör ont. Sedan ansluts elektroderna till en tens-apparat, en batteridriven dosa som ger ifrån sig elektriska impulser. Med högfrekvent stimulering kan tens-behandlingen blockera smärtan där du har ont. Med lågfrekvent stimulering kan fler endorfiner frigöras i kroppen, vilket lindrar smärta.

Källa: Flow Neuroscience, Vårdguiden 1177.

Så behandlas vuxna med depression i dag

Vuxna med depression får enligt Socialstyrelsen i huvudsak behandling med antidepressiva läkemedel och olika former av psykoterapi. Kognitiv beteendeterapi, KBT, lyfts särskilt fram som behandlingsmetod. Den som har lättare former av depression kan också få hjälp av psykopedagogiskt samtal eller fysisk aktivitet.

Vid svårare depression kan patienter behandlas med repetitiv transkraniell magnetstimulering (rTMS) och elektrokonvulsiv behandling (ECT). Repetitiv transkraniell magnetstimulering går ut på att stimulera områden i hjärnan som är påverkade vid depression, med hjälp av en elektromagnet på patientens huvud.

Källa: Socialstyrelsen

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt