Svensk lösning i största flytande vindkraftsparken

2021-09-06 07:00  

Nu har svenska Hexicon bildat ett gemensamt samriskbolag med Shell, för att bygga världens största flytande vindkraftspark. Anläggningen får en kapacitet på 1,4 GW.

Bland flera svenska bolag i segmentet flytande vindkraft finns Hexicon. De samarbetar med Shell i Sydkorea kring vad som förväntas bli världens största flytande vindkraftspark. För att vidareutveckla teknikområdet i landet har Hexicons samriskbolag Coenshexicon nu bildat ett gemensamt bolag med Shell Overseas. Det skriver Hexicon i ett pressmeddelande.

Anläggningen ska placeras 65-80 km från Ulsan, vid ett vattendjup på mellan 120 och 160 meter. Den förväntas ha en kapacitet på 1,4 GW. Med en årlig leverans om 4,6 TWh ska den kunna täcka elbehovet för mer än 1 miljon koreanska hem.

Läs mer: Polska bolag satsar på mini-kärnkraftverk

Vindparken, som kallas Munmubaram, har en budget om 4,9 miljarder dollar, rapporterar Electrek. Hexicon utvecklar dock bara själva plattformen till havs, där andras vindkraftverk placeras i två hörn. Med en fästpunkt är tanken att de alltid ska ställa sig optimalt i förhållande till vinden.

I sin rapport ”Offshore Wind Outlook 2019” skrev FOECD-organet International Energy Agency (IEA) att den havsbaserade vindkraften har potential för att  fram till 2040 femtonfaldiga sin globala kapacitet. Flytande vindkraftverk öppnar för anläggningar längre ut i havet – bortom 60 meters djup, där det inte går att anlägga turbiner med fasta fundament. Samtidigt anses 80 procent av industrins bästa vindlägen finnas i de här områdena med ett större djup.

Delvis nedsänkta vindkraftverk

De flytande vindkraftverken kan antingen ligga delvis nedsänkta under vattenytan, där vattenfyllda pontoner  bidrar till stabiliteten – alternativt kan balansen komma från den låga tyngdpunkten hos en lång stålcylinder. En annan lösning är att placera snurran på en dragbensplattform som flyter ovanpå vattenytan, där strama förtöjningar i havsbottnen bidrar till stabiliteten. Kraftverket kan också ställas på en pråm vars konstruktion mer liknar en båt, enligt spanska Iberdrola.   

Ett annat exempel på företag från Sverige är Seatwirl, som planerar att snart sjösätta sin första fullskaliga anläggning i Nordsjön. Deras valda teknik är vertikalaxlade kraftverk, och bolaget har haft en liten prototyp i drift på västkusten sedan 2015. Men den nya anläggningen, kallad S2 – med en kapacitet på 1 MW, ska installeras  utanför sydvästra Norge. Seatwirl tror dock att deras efterföljande kraftverk kommer att ha en kapacitet på cirka 10 MW.

Läs mer: Omstridd vindkraftspark halveras: ”Teknikutvecklingen går fort”

Norska Hywind var 2017 först in världen med en flytande vindkraftspark, med fem snurror placerade utanför Skottland. Varje kraftverk har en kapacitet på 6 MW – vilket kan ställas mot att ett av GE:s planerade flytande kraftverk är tänkt att ha en kapacitet på 12 MW.

I skrivande stund ligger den största flytande vindkraftsparken utanför Aberdeen i Skottland. The Kincardine Offshore Windfarm blandar fem stycken Vestas turbiner på 9,5 MW med en i storleken 2 MW – och de ger anläggningen en total kapacitet på 50 MW. Men storleken är inte allt. Hywind ska anlägga en ny park på totalt 88 MW i norska Tampen, och bolaget hävdar att man i projektet har åstadkommit kostnadsbesparingar på upp till 40 procent. Det rapporterar Nord-Lock Group.

John Edgren

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt