Svensk kantpress blir rekordlång – ska bocka plåt till brobygge

2020-12-07 08:35  

I det lilla samhället Ursviken utanför Skellefteå byggs den sannolikt längsta kantpress som någonsin har tillverkats. Bocklängden blir nästan 20 meter, och hela maskinen väger 700 ton.

Ursviken Technology AB, baserat i den västerbottniska orten Ursviken, utvecklar och tillverkar pressar, saxar och andra maskiner för plåtbearbetning. Just nu bygger de en kantpress som blir något utöver det vanliga.

– Bocklängden blir 19,8 meter, och jag är rätt säker på att det är längst i världen, säger Ulf Rönnmark, senior ingenjör på Ursviken Technology.

Företaget har lång erfarenhet att bygga stora kantpressar, både sett till dimensionerna och till presskraften. Bland annat har de tidigare byggt maskiner med 18,5 meters bocklängd och presskrafter upp till 5 000 ton.

– Men den här känns speciell även för oss. Inte bara på grund av storleken, utan även i fråga om de tekniska utmaningarna, säger Ulf Rönnmark.

Kantpressen ska användas till stålbroar

Kunden, som Ursviken Technology inte vill offentliggöra i nuläget, är ett utländskt företag som fått en stor order på profiler för stålbyggda broar.

– En av deras broprofiler kräver att plåten först bockas från ena hållet, sedan vänds och bockas två gånger från andra hållet. Så en av utmaningarna för oss har varit att kantpressen ska kunna vända profiler som är 2,5 meter breda och bortåt 20 meter långa, och väger sju-åtta ton, säger Ulf Rönnmark.

Normalt använder man traverskran eller annan extern utrustning för att vända så stora komponenter i en kantpress.

– Och hela proceduren kanske tar 20 minuter. Här gör pressen det själv på en tiondel av den tiden, säger Ulf Rönnmark.

När kunden effektuerat sin order på broprofiler, ska kantpressen användas till att bocka kraftlednings- och lyktstolpar.

– I de flesta fall ska stolparna dessutom bli tolvkantiga och konformade. Så en annan del av utmaningen har varit att specialisera maskinen för broprofilerna, samtidigt som den ska vara anpassad för att göra stolparna, säger Ulf Rönnmark.

Maskinen väger 700 ton

Maskinen har 32 servoaxlar och fem frekvensomformare, och styr tio hydrauliska rörelser. Servomotorer, frekvensomformare, styrsystem, servoförstärkare med mera kommer från Malmöbaserade B&R Automation, som länge levererat automationslösningar till Ursvikens maskiner.

– Det mesta när det gäller hårdvaran i elsystemet kommer från B&R, sammanfattar Ulf Rönnmark.

Maskinvikten är 700 ton, exklusive kringutrustning som främre och bakre anslag. Kantpressen byggs i delar i Ursvikens verkstad, för att sedan slutmonteras och köras igång hos kunden.

– Sannolikt blir det två personer från oss som åker ut och bistår kundens personal på plats. Enligt plan ska vi leverera pressen i januari, säger Ulf Rönnmark.

Kantpressen har 32 servoaxlar

Ursviken Technology har ett 60-tal anställda i Skellefteå kommun, samt ett dotterbolag i USA. Företaget, som grundades 1885, producerar lösningar för plåtbearbetningsindustrin och har specialiserat sig på egen tillverkning av stora kundanpassade kantpressar.

Den nu aktuella kantpressen är av modellen Optima, med 19,8 meters bocklängd, 17,8 meter mellan gavlarna, och en presskraft på 2 500 ton. Den har 32 servoaxlar, fem frekvensomformare och tio hydrauliska rörelser.

Tommy Harnesk

Mer om: Plåt Brobygge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt