Svensk iot-lösning i Göteborg ska mäta luftföroreningar i Sydamerika

2018-09-21 12:30  

Sedan i fjol mäter uppkopplade sensorer olika föroreningar i Göteborg. Nu åker representanter för projektet lov-iot (Luft och vatten med internet of things) till Santiago i Chile, där systemet ska testas i stor skala.

Projektet lov-iot (Luft och vatten med internet of things) inleddes förra hösten, då mätinstrument med uppkopplade sensorer installerades på olika platser runt om i Göteborg.

Instrumenten mäter kväveoxider, partiklar och buller i luften, samt nivåer och grumlighet i dagvatten, och ger omedelbar information om aktuella halter i gaturummen. Mätdatan skickas till hemsidan för det medborgarvetenskapliga initiativet Luftdata, där den läggs upp på en karttjänst i realtid.

Läs mer: Smarta mätningen av stadsluft visar om du bör ställa cykeln

Informationen ska göra det till ett enklare val att ställa bilen och istället ta bussen eller cykeln, och därmed minska sin egen och andras exponering för luftföroreningar. Projektet finansieras genom det strategiska innovationsprogrammet iot Sverige.

Åker till Sydamerika för lov-iot

Nu åker en delegation från lov-iot, tillsammans med iot-Sveriges programchef Jin Moen, till Santiago de Chile. Besöket beskrivs som startskottet för en storskalig testarena i den chilenska huvudstaden.

– Luftföroreningar är ett stort problem i Chile, och särskilt i Santiago. Nu ska de testa samma typ av system som vi använder i Göteborg, säger Jin Moen.

Läs mer: Sensative kopplar upp iot-enheter i smarta hem och städer

Den svenska delegationen kommer att träffa Chiles miljöminister Carolina Schmidt, samt den mexikanske kemiprofessorn Mario Molina, som är nobelpristagare i kemi och klimatpolitisk rådgivare åt Mexikos president Enrique Pena Nieto. Även den svenska ambassadören i Chile, Oskar Stenström, kommer att delta.

Ska spridas till 20-tal städer

Som en del av mötet kommer ett samarbetsavtal att undertecknas mellan lov-iot-projektets parter och den chilenska industriorganisationen Federation of Chilean Industry.

Motsvarande institut från Mexiko närvarar också, för att underteckna ett så kallat letter of commitment och på så sätt ansluta sig till att på sikt också jobba med miljöövervakning och IoT utifrån projektresultat i lov-iot.

Läs mer: Oro för kolpartiklar i gravidas moderkakor

Målsättningen från svensk sida är att konceptet ska spridas till ett 20-tal städer runt om i världen.

– Vår ambition är att ta fram ett system som går att skala upp även internationellt. Detta är ett område där både behovet och intresset är stort, globalt sett. Iot-Sveriges vision är att svensk offentlig sektor, i samarbete med företag och akademi, ska bli världsledande på att använda möjligheterna med IoT, säger Jin Moen.

Detta är LoV-IoT (Luft och Vatten med Internet of Things)

Projektet finansieras med stöd från Vinnova, Formas och Energimyndigheten genom IoT Sverige som är ett av regeringens strategiska innovationsprogram. I projektet deltar Göteborgs Stad (som koordinator), IVL Svenska Miljöinstitutet, Talkpool, Vinnter, Rent Dagvatten, Swedish Hydro Solution, Ericsson, IMCG, Insplorion, Hagström Consulting, Trafikverket, Universeum, Acreo och RISE Interactive.

Mer information finns på www.loviot.se.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt