”Svensk industri ligger bra till – men Danmark ligger före”

2019-12-13 06:00  

Sverige borde ligga mycket längre fram i automations-utvecklingen. Vi bör utse också utse en industriminister. Det menar branschprofilen Tomas Berg på Schunk Intec.

Tomas Berg är en man som pratar fort och har mycket att säga – särskilt när det handlar om automationens roll för svensk tillverkningsindustri.

Han är General Manager för Sverige, Norge och Finland inom Schunk Intec AB, det tyska företaget som tillverkar gripdon för industrirobotar och andra industriella komponenter.

Han sitter i styrelsen för Sveriges Verktygsmaskinaffärers förening (SVMF), är ledamot i tankesmedjan Automathink, och (i skrivande stund) ordförande för branschalliansen Svenska Automationsgruppen.

”Åker du längs Autobahn har du fortfarande inte 4g överallt”

Tomas Berg har varit verksam i olika funktioner inom svensk tillverkningsindustri sedan mitten av 1980-talet, och enligt honom finns här mycket att vara stolt över.

– Jag brukar alltid säga att vi är långt, långt framme. Vi har många framgångsrika företag, vi ligger alltid högt på alla innovationslistor, och vi har en väl utbyggd digital infrastruktur. Man kan bara jämföra med Tyskland: åker du längs Autobahn så har du fortfarande inte 4g överallt. Vi har det i vartenda hörn av glesbygden, och nu börjar vi vara på gång med 5g, säger Tomas Berg.

Han framhåller att Sverige även ligger bra till när det gäller industriell automation.

– Både bland stora företag och bland underleverantörer till exempelvis fordonsindustrin och möbelindustrin. Det är ju därför bokhyllan Billy fortfarande produceras i Kättilstorp, till exempel. Utan automationen skulle den förmodligen tillverkas i något lågkostnadsland.

Tomas Berg lyfter fram danska staden Odense, där företaget Universal Robots har lett en robotexplosion.Foto: Nicklas Thegerström

Men vi ska inte slå oss alltför mycket för bröstet – den svenska robotiseringen är inte lika omfattande som man kan förledas att tro, och framför allt är den ojämnt fördelad.

Tomas Berg exemplifierar med en färsk rapport från International Federation of Robotics, där Sverige rankas som världens femte robottätaste land med 247 installerade industrirobotar per 10 000 anställda i tillverkningsindustrin.

Utan tvekan en hög siffra, särskilt som Europasnittet ligger strax över 100 robotar per 10 000 industriarbetare. Men Danmark är oss hack i häl med 240 robotar per 10 000 anställda.

– Och då får man komma ihåg att Danmark inte har någon fordonsindustri, och det är ju den som står för merparten av robotarna i Sverige. Det vill säga, räknar man bort fordonsindustrin så ligger Danmark egentligen före oss, säger Tomas Berg.

”Bara någon procent är crème de la crème-företag”

De stora bolagen, med ekonomiska muskler och framsynta investeringsplaner, utgör trots allt bara ett par procent av företagen inom svensk tillverkningsindustri.

– Omkring 98 procent av de svenska industribolagen är små till medelstora företag, och där tycker jag inte att vi är särskilt progressiva när det gäller automation. Det finns förstås fantastiska exempel även bland dem, men sett över hela spannet tycker jag att vi släpar efter. Trots att vi har alla förutsättningar att skapa en bra produktion, säger Tomas Berg.

Har vi inte en bra produktion då?

– Jovisst har vi det. Men när det handlar om att ligga i framkant, då har vi egentligen bara den här lilla procenten av crème de la crème-företag. Volvo, Scania och några till som är otroligt duktiga. Men det är en handfull bolag vi pratar om.

”Robotlyftet – så jävla futtigt”

Just för att stödja de små och medelstora företagen lanserade Robotlyftet i våras så kallade automationscheckar. Det innebär att tillverkningsföretag med under 250 anställda kan ansöka om upp till 150 000 kronor för att utveckla sin verksamhet mot högre grad av automatisering.

– Robotlyftet är ett jättefint initiativ, men det är ju så jävla futtigt, om uttrycket tillåts. Om du har ett familjeföretag i Blomstermåla så är det nog rätt tufft att hitta kunskaperna och resurserna att automatisera, och för den typen av företag skulle det behövas en betydligt större satsning, säger Tomas Berg.

Läs mer: Experterna: Vilka är de viktigaste industritrenderna?

Robotlyftets satsning omfattar cirka 100 miljoner kronor fram till och med 2021.

– Spontant skulle jag säga att en miljard är för lite. Men hur många partier talar i dag om industrin? De talar om integration och miljöpolitik, och det med all rätt. Men i grund och botten är det industrin som skapar välstånd och ser till så att du och jag har arbete. Ändå finns industrin inte på politikernas dagordning, det är bara sådana här branschidioter som jag som pratar om den.

Hur kan det komma sig?

– Vi har ju ingen industriminister längre, till exempel. Visst, det finns alltid någon politiker som har de här frågorna på sitt bord, men det finns inte en specifik person som betraktar industrin med kärlek och bara har den i fokus.

Tomas Berg saknar också en ordentlig utbildningsplattform i Sverige.

– Det finns ju olika utbildningskluster och enskilda satsningar, men det finns ingen röd tråd i teknikutbildningarna. Vi behöver en ordentlig automationsutbildning, från gymnasienivå och uppåt. Ja egentligen en teknikutbildning från grundskolenivå och uppåt som bottnar i Industrisverige.

Läs mer: Experterna: Industrin behöver flexibel automation

Därtill efterlyser han en nationell motsvarighet till Europeiska rådets Small Business Act for Europe, en samling vägledande principer för strategisk utveckling av små till medelstora företag.

– Det kan handla om tillgången till arbetskraft, utbildning, hjälp och stöd. Observera att jag inte talar om subventioner, vi ska inte tillbaka till varvsindustrins dagar. Men kanske kraftigt ökade resurser till sådant som Robotlyftet, till exempel.

Exemplet Odense – ”världsledande på cobots”

Tomas Berg framhåller också exemplet Odense – den danska stad som ännu för tiotalet år sedan var mest känd för sin marsipantillverkning, och för att vara sagoförfattaren HC Andersens hemstad. Men 2005 grundades Universal Robots av tre ingenjörer som träffats på stadens universitet.

– Jag tror de fick ut de första 30–40 robotarna omkring 2009, och det gick väl lite sisådär i början. Men i dag är de ju världsledande på cobots, och har utgjort starten för ett helt nytt segment inom robotiken, säger Tomas Berg.

Och dagens Odense har över 130 olika företag verksamma inom robotik och automation. Enligt robotklustret Odense Robotics har över 750 miljoner euro i internationellt kapital investerats i robotföretag i staden mellan 2015 och 2019.

– Och över 40 utbildningsprogram inom robotik och automation, knutna till lilla Odense, har tillkommit. Allt till följd av Universal Robots genombrott, säger Tomas Berg.

Vad har danskarna gjort som inte vi gör?

– Framför allt har de skapat ett nationellt intresse. Det finns en dialog kring dansk industri och dansk automation, som inte har någon motsvarighet i Sverige, tack vare att Danmarks regering har följt upp det som hänt i Odense.

Fem förslag – så ska svensk industri lyftas

1. Skapa en nationell Small Business Act där vi utifrån Sveriges förutsättningar och behov tar fram ett antal ledande principer eller områden för strategisk utveckling.

2. Underlätta produktionsinvesteringar genom nationella program där djupanalys, förslag och rekommendationer ges till små och medelstora företag.

3. Bygg en nationell utbildningsplattform, där industrins kommande behov tas i beaktande. Denna bör prägla utbildningssystemet från grundskolan genom gymnasiet och vidare till högskolan.

4. Skapa en plattform för generationsskifte i små och medelstora företag, där den produktionstekniska grundtryggheten säkras likväl som den ekonomiska.

5. Utse snarast en industriminister, som endast har svensk industri på sin dagordning.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt