Svensk äventyrare i räddningsaktion med drönare på 8 000 meters höjd

2018-09-06 06:00  

I somras befann sig den svenska äventyrare Fredrik Sträng mitt i en räddningsaktion på 8 000 meters höjd. Utan en modifierad drönare hade historien kunnat få ett mörkt slut.

Det var i mitten av juli som den rutinerade skotske klättraren Rick Alleen gav sig av för en soloklättring upp på toppen av berget Broad Peak i Himalaya. Världens tolfte högsta topp, 8 047 meter över havet.

Men något gick fel på vägen tillbaka, och 36 timmar efter att han lämnat baslägret förstod kamraterna att något hade gått snett. Mitt i räddningsaktionen hamnade den svenska klättraren Fredrik Sträng som befann sig på Broad Peak tillsammans med den amerikanska kollegan David Roeske för att förbereda sig inför sitt tredje försök att bestiga närliggande K2.

– Vi var på Broad Peak för att acklimatisera oss till höjden inför huvudmålet som var K2. Att successivt klättra högre stimulerar kroppens bildande av röda blodkroppar så att man kan tillgodogöra sig syret i den tunnare luften, berättar Fredrik Sträng för Ny Teknik.

Läs mer: Rekord: soldriven drönare klarade 25 dagar i luften

De hade tillbringat flera dagar i topplägret på Broad Peak på 7 000 meters höjd. När larmet kom om den försvunne Rick Alleen hade Fredrik Sträng och David Roeske precis packat sin utrustning. De var på väg ned till baslägret för några vilodagar innan de skulle göra ett försök att bestiga toppen av berget.

– Då hör vi hur en bekant i ett närliggande tält snappar upp radiokommunikation från en expedition i baslägret, och en vild diskussion utbröt om var Rick Alleen befinner sig, berättar Fredrik Sträng.

Räddningen höll på i sju timmar

Det blir startskottet på en räddningsaktion som ska pågå i nästan sju timmar.

Nere i baslägret finns två polska äventyrare. Bröderna Bartek och Andrzej Bargiel. De har också siktet inställt på närliggande K2, och målet är att Andrzej ska bli först i världen med att åka skidor hela vägen från toppen, och Bartek ska filma nedfärden med en modifierad drönare.

Han har en kameraförsedd DJI Mavick Pro som normalt sett har en spärr för att inte kunna flyga mer än 5 000 meter över havet. Men de polska bröderna har fått hjälp att hacka mjukvaran i flygfarkosten för att kunna dokumentera bergstopparna i Himalaya.

Det är den här drönaren som kommer att spela en nyckelroll i den intensiva räddningsaktionen.

Läs mer: Nasas nya forskningsdrönare klarar extrema förhållanden

Med hjälp av den får de polska bröderna syn på försvunna Rick Alleen, flera tusen höjdmeter ovanför baslägret. Nästan uppe på samma höjd som Fredrik Sträng och de andra äventyrarna i topplägret.

Sluttningen där Rick Alleen gick vilse är en kilometer i höjdmeter och lika bred. Fredrik Sträng beskriver det som ett istäckt landskap där allt ser likadant ut, men är fyllt med förrädiska glaciärsprickor och lodräta stup.

– Vi förstod genast att var i oländig terräng med glaciärsprickor överallt. Går vi där oinknutna är sannolikheten stor att någon av oss som försöker rädda Rick faller själva, och vi bara kommer att förvärra situationen, säger Fredrik Sträng.

Fångat på film

Via flera mellanhänder lyckas de över radio lägga upp en plan för hur räddningsaktionen ska gå till.

– Jag sa att om drönaren kan visa oss var han är någonstans kunde vi göra ett räddningsförsök. Men problemet är att de befann sig extremt långt bort. 3,5 kilometer fågelvägen, säger Fredrik Sträng.

Drönarens batteri klarade bara strax över 20 minuter i luften. Den polska föraren skulle behöva flyga i full fart, rakt mot klättrarna vid topplägret för att sedan snabbt peka dem i riktning mot den strandsatte Rick Alleen.

Läs mer: Forskare i Arktis tar hjälp av drönare

Klättrarna i topplägret gjorde sig redo, och sedan var det bara att vänta och hoppas.

– Så vi satt där och väntade. Jag skrek åt de andra att vara tysta. Så att vi skulle kunna höra när drönaren kom innan vi kunde se den med blotta ögat, berättar Fredrik Sträng.

Det lyckas. De hörde drönaren närma sig, anropade polackerna över radion och drönaren indikerar en riktning. Fredrik Sträng och de andra från topplägret visste var de skulle, och började röra sig framåt.

Ögonblicket är fångat på film av de polska bröderna. Under första sekunderna i klippet nedan ser du Fredrik Sträng och David Roeske som vinkar mot drönaren och sedan signalerar till baslägret.

Samtidigt i baslägret laddas drönarbatterierna och den gör flera färder upp och ned för berget för att precisera var den försvunna skotten befinner sig.

– När vi klättrat i över en timme kikar jag upp mot berget och bakom ett krön ser jag något. När man är på den höjden är det lätt att inbilla sig saker. Nästan som mirage i öknen. Är det där en sten eller människa? Nog tusan rör den sig. Då jublade vi, gormade och skrek och försökte få Ricks uppmärksamhet, säger Fredrik Sträng.

Fredrik Sträng och David Roeske börjar klättra uppför glaciären och Fredrik når till slut fram till Rick Alleen, hakar fast honom i sin sele och efter över ett och ett halvt dygn i ensam klättring är han räddad.

– Då har drönaren flugit som en kurir, fram och tillbaka över berget i flera timmar. Inte en enda misslyckad flygning, säger Fredrik Sträng.

Läs mer: Autonom drönare ska användas i LKAB:s underjordsgruva

De hjälpte Rick Alleen ner till baslägret. Därifrån flögs han med helikopter till sjukhus. Förutom några ytliga skärsår efter ett fall på berget och en lättare frostskada klarade han sig oskadd ur situationen, rapporterade BBC.

Förmodligen har han de polska bröderna och deras drönare att tacka för livet.

– Det var fullständigt imponerande hur de med en vanlig konsumentprodukt kan ta sig så snabbt och utföra ett sådant räddningsarbete utan några missöden.

Hade ni kunnat klara det utan drönaren?

– För en räddningsaktion av det här slaget var den helt avgörande för att Rick skulle överleva.

Fredrik Sträng vill samtidigt poängtera att man ska följa lagar och regler för drönartrafik och att det i många länder krävs särskilda tillstånd att flyga på sådana höjder.

Men han ser stor potential i hur drönare kan användas för att genomföra räddningsaktioner i oländig terräng.

– Jag tror på en framtid där man kan utveckla standarddrönarna så att de till exempel kan kommunicera med nödställda och lämna första hjälpen-utrustning, vatten och nödproviant, säger Fredrik Sträng.

Drönaren i räddningsaktionen

Drönaren som användes var en DJI Mavic Pro. Normalt sett har drönaren en spärr som gör att den inte kan flyga mer än 5 000 meter över havet, men drönaren som användes i räddningsaktionen hade modifierats för att kunna flyga på högre höjder.

Samma drönare användes senare för att filma när Andrzej Bargiel blev först i världen att ta sig ned från berget K2 på skidor. Under nedfärden nådde drönaren som mest en höjd på dryga 8 400 meter.

Simon Campanello

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt