Svensk ai öppnar för stadsodlade grönsaker

2021-08-05 15:41  

Hydroponisk inomhusodling är på frammarsch, men övervakningen behöver automatiseras. Nu har Mälardalens högskola utvecklat en ai-lösning som kan hålla koll på flera odlingsplatser.

Forskarna anser att coronapandemin har demonstrerat hur beroende vårt land är av importerade varor. En lösning för vissa livsmedel kan vara hydroponisk odling, där grödor växer inomhus i en näringslösning istället för jord.

– En fördel med den här metoden är att odlingen blir mycket snabb – det går inte att jämföra med vanligt jordbruk. Man skulle kunna ha såna här anläggningar lite här och var,  till exempel i sjukhus, på ålderdomshem eller hos Coop och Ica. Då kan man verkligen försörja en stor del av befolkningen med gröna växter, säger Baran Cürüklü till Ny Teknik.

Han är universitetslektor i datavetenskap vid MDH och projektledare för AIfood – AI för hållbar matproduktion. Forskargruppens målsättning är att med minsta klimatpåverkan producera mat i stadsmiljöer, och att utveckla tjänster kring detta. En rad vertikala odlingar finns redan etablerade i Sverige, bland annat i matbutiker – men för att skala upp verksamheten måste kunskapen hos de människor som i dag överser odlingarna digitaliseras.

Läs mer: Algoritmen slog mänskliga experterna i drönartestet 

Samverkan kan ge energiåtervinning

Baran Cürüklü och hans kollegor har tagit fram en ai-lösning som ska kunna läsa av och kontrollera alla parametrar vid olika odlingsenheter. Ai-tekniken finns redan i produktion hos Swegreen där den utvecklas den vidare för de övriga affärsmodeller som ingår i projektet.

En av de tidiga hydroponiska odlingarna är projektet Cityfarm i källaren på DN-skrapan i Stockholm. Det är en av platserna där forskarna ska rulla ut sin ai, och förhoppningen är att samverkan ska bidra till energiåtervinning.

– Tanken är att integrera anläggningen som producerar mat med DN-skrapan – alltså själva huset, och på så sätt återanvända  värme och vatten som avdunstas, och så vidare. Då är ai:ns roll att integrera flera komplexa enheter med varandra. Det bildas en symbios mellan själva matproduktionsdelen och husets kontor, säger han.

Läs mer: Luleås robotar lär sig utforska planeter

Driver upp basilika på tre veckor

I tidningens gamla arkiv odlas bland annat sallad och kål. Cürüklü berättar att man kan driva upp och skörda basilika på tre veckor. Sedan tas ytterligare två skördar med en veckas mellanrum, även om de bladen bara lämpar sig för pesto.

Han anser själv att smaken på den vertikalodlade basilikan är överlägsen, och inget tyder på att näringsvärdet är sämre än hos konventionellt odlade grödor – något som dock ska testas en gång för alla under hösten. Men även om alla pusselbitar kan tyckas vara på plats så återstår en hel del arbete, och forskarna får inget gratis.

– Dagens mat odlas på samma sätt som folk har gjort under de senaste 5 000 åren, man har jord, sol, vind, temperaturskillnader, natt och dag, Men den här nya processen är så pass outforskad att det inte finns några modeller eller teorier. Det finns inte ens konsensus om en sån liten detalj som led-lamporna. Vissa tycker att de ska vara rosa – andra tycker att hon ska vara vita. Vi befinner oss i början på processen så att säga, konstaterar Baran Cürüklü.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt