Superfiberkabeln ska locka nya techjättar till Sverige

2022-08-10 06:00  

En 256 mil lång fiberkabel med en kapacitet på 3 Petabit per sekund håller just nu att rullas ut mellan Berlin och Haparanda.

Bakom utrullningen står svenska Globalconnect, som dock ännu inte har fått alla tillstånd för att dra kabeln i Östersjön.

Bolaget kallar själva satsningen för ”den digitala E4:an”, och innebär en utrullning av fiberkabel med en kapacitet på 3 052 terabit per sekund. Enligt bolaget själva motsvarar det bandbredd för 610 miljoner samtidiga Netflix-användare, men förutom privatpersoner så ska kabeln även användas av företag.

– Den digitala E4:an är den enskilt största digitala infrastruktursatsningen på tio år i Sverige. Det främsta syftet med satsningen är att fortsätta locka till oss globala techjättar att etablera sig här. God tillgång till stabil digital infrastruktur är en förutsättning för det, säger Regina Donato Dahlström, vd för Globalconnect, till Ny Teknik.

Regina Donato Dahlström, vd Globalconnect. Foto: Globalconnect

Hon började på IP-Only som affärsområdeschef 2018. Dessförinnan var hon vd för mobiloperatören Halebop. Hon har även arbetat på Telias driftcentral för IP-nät, varit affärschef på Skanova, CTO för Telia International Carrier samt affärschef för Datacom Enterprise. Efter samgåendet mellan IP-Only och Globalconnect tog hon över som Sverige-vd för det gemensamma bolaget.

Kritiserar långa handläggningstider

Antal fiberpar i Globalconnects kabel är 192 på sjösträckorna och 288 på samtliga landsträckor. Själva kabeln är i sig inte särskilt utmärkande: Den del som går i vattnet är dubbelarmerad men ändå bara cirka tre centimeter i diameter. För tillfället ligger dock större delen av sjökabeln och väntar uppe på land, då bolaget inte ännu har fått alla tillstånd som behövs för att dra kabeln i den svenska delen av Östersjön.

– Den främsta orsaken till att tillstånden dröjer är de långsamma handläggningstiderna hos myndigheterna. Vi är mycket kritiska mot detta och upplever att tillståndshanteringen i Sverige sticker ut som betydligt långsammare än i de andra länder som fiberförbindelsen går igenom, säger Regina Donato Dahlström.

Sträckan mellan Berlin och Haparanda som fiberkabeln dras går över både hav och land. Karta: Globalconnect

Nyligen fick dock bolaget tillstånd för två av de svenska sträckorna beviljade efter att underlaget legat på regeringens bord i ett drygt halvår.

– Det är givetvis positivt att vi har fått dessa tillstånd, men vi väntar fortfarande på ett par andra tillståndsärenden. Vi anser att politiken verkligen behöver prioritera att skapa effektivare tillståndsprocesser i Sverige, säger Regina Donato Dahlström.

Fiberkabeln dras rakaste vägen över hav och land

Sjökabel kommer att läggas på följande sträckor: Rönne-Sassnitz 13 mil, Rönne-Simrishamn 8 mil, Tejn-Öland 18 mil, Öland-Gotland 8 mil, samt Gotland-Stockholm 15 mil.

– Totalt är det cirka 65 mil sjökabel. Vi har precis påbörjat förläggning av den första sjökabeln mellan Bornholm och Sassnitz, vilken kommer att pågå under de närmaste veckorna, säger hon.

Sjökabeln som ska gå sträckan Bornholm och Sassnitz läggs sommaren 2022. Foto: Globalconnect

Varför drar ni kabeln i vattnet i stället för enbart på land?

– Den går från Berlin hela vägen upp via Bornholm, Skåne, Öland, Gotland och upp till Haparanda via Luleå över både land och sjö. Den rakaste vägen norrut är via Östersjön, men eftersom fiberförbindelsen är så oerhört viktig bygger vi även redundanta sträckor via Skåne och Danmark ner till Berlin, säger hon.

Varför är Öland och Gotland så intressanta knutpunkter?

– Det beror delvis på att det är rakaste sträckningen mellan Berlin och Haparanda, men också eftersom vi behövde stärka vårt fibernät där för att kunna koppla upp exempelvis samhällen och 5g-master längs vägen, säger hon.

Fiberkabeln består av 288 fiberpar i landkablarna och 192 i de kablar som går sjövägen. Foto: Globalconnect

Varför behövs det alls en ny kabel – är nuvarande kapacitet helt slut?

– I dag pratar många om framtidens digitala samhälle, om självkörande bilar och 5g. Men för allt det behövs ett starkt och stabilt fibernät som förser hela landet med nödvändig datakapacitet. Vi behöver förbereda oss för framtidens kapacitetsbehov och det gör vi genom att bygga ut antal filer på den digitala motorvägen, inte minst också för att skapa flera redundanta vägar, säger hon.

Hur många kopplingsstationer finns det längs vägen – och hur fungerar de?

– Vi bygger 25 nya kopplingsstationer i projektet. Varje sträcka mellan kopplingsstationerna är cirka 80 km lång, för att inte få för mycket dämpning på fibern. På varje kopplingsstation finns det plats för kunder att hyra fiber och rackplatser för att sätta in sin egen aktiva utrustning, säger Regina Donato Dahlström.

Fiberkabeln har en kapacitet på 3 052 terabit per sekund. Foto: Globalconnect

Under 2021 köpte Globalconnect kommunikationsoperatören Open Universe från Telenor Sverige för tre miljarder kronor, vilket innebar att ytterligare 215 000 uppkopplade fiberhushåll adderades till Globalconnects svenska privatkundbas.

Inklusive IP-Only uppgår den för närvarande till 550 000 hushåll, vilket gör bolaget till den näst största fiberoperatören på den svenska privatfibermarknaden och tredje största operatören på datakommunikationsmarknaden för B2B i Sverige.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt