Superfabriken har en bit kvar till målet

2018-09-03 09:46  

Med den nya superfabriken i Piteå ska Lindbäcks Bygg kunna bygga tre gånger fler lägenheter. Men än har man en bit kvar. Efter ett halvår pågår fortfarande inkörningsperioden.

Familjeföretaget Lindbäcks Bygg, som började med en byasåg i Kallfors, är inne på fjärde generationen ägare och har växt till 500 anställda.

Företaget har länge varit ledande i husbyggnad med industriella metoder. Med den nya fabriken ska takten och automationsgraden öka ytterligare.

Läs mer: Dubbla solceller ska fånga reflektioner

När allt är intrimmat och klart ska de två fabrikerna tillsammans kunna spotta ur sig moduler till 2 400 lägenheter, vilket i stora drag motsvarar en tredubbling av kapaciteten.

Superfabriken togs i drift i januari. Ett halvår senare har man ännu inte nått full produktionsvolym.

– Ju mer automation, desto längre tid tar inkörningen. Men vi håller tidplanen, säger underhållschef Mats Riekkola.

Sju fotbollsplaner stor fabrik

Hittills har fabriken nått 40-minuterstakt på varje färdig modul. Målsättningen är att tiden ska ner till 30 minuter.

– Och det är det sista som är det svåra, säger Anna Burman, lean-coach på företaget.

Läs mer: Ökar volymen med ny superfabrik

Ny Teknik deltog nyligen på en visning av den nya fabriken. Produktionen på huvudlinan börjar med modulernas golv. Stationen rör sig sakta framåt medan montörerna jobbar.

Så småningom förses golvmodulen med en färdig badrumsmodul och väggar.

– Det är vägglinan som är mest automatiserad jämfört med den gamla fabriken, berättar Anna Burman.

Fabriken spänner över 42 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär sju fotbollsplaner. Inne vid huvudlinan går det knappt att se till andra änden av lokalen.

4 300 solcellspaneler på taket

För att få till ett smidigt flöde till varje arbetsstation och öka säkerheten i fabriken har Lindbäcks Bygg skaffat ett tåg som levererar material. En eldriven truck drar fyra vagnar längs en särskild slinga, med förbestämda avgångstider.

– Tåget är ett stort lyft säkerhetsmässigt. Det betyder färre trucktransporter i fabriken, säger Mats Riekkola.

Läs mer: Husbyggaren satsar på eget tåg i fabriken

Trucken i materialtåget körs av en mänsklig förare, men i en del av fabriken, där ingen personal vistas, finns även en förarlös truck.

Tack vare en stor solcellsanläggning på taket ska den nya fabriken vara självförsörjande på el på årsbasis. 4 320 paneler av polykristallin kisel, med en total installerad effekt om 1,2 MW, har installerats utan genomföringar genom taket.

– Vi ville ha hållbarhetstanken genom hela kedjan. Vi bygger i trä, driver lastbilarna med HVO-diesel och använder fjärrvärme, berättar underhållschef Mats Riekkola.

Snön spräckte solpaneler

Överskottsel från solcellsanläggningen säljs till det lokala energibolaget Pite Energi.

– På sommaren säljer vi mer än vi förbrukar, berättar Mats Riekkola.

Anläggningen installerades i höstas men drabbades av problem under vintern. En snöficka bildades mot väggen intill och tyngden spräckte några av panelerna. De har nu ersatts och panelerna närmast väggen har förstärkts underifrån så att de ska klara snölasten.

Den 23 april började panelerna leverera el. Hittills har de gett 499 MWh. Målsättningen är att de ska ge 850 MWh per år.

– Jag tror att vi kommer att nå det målet, säger Berndt Essebro på Pite Energi.

Bygger höga hus i fabrik

Lindbäcks Bygg bygger flerbostadshus i trä genom att tillverka moduler i fabrikerna i Piteå och Öjebyn. Modulerna transporteras via lastbil till byggarbetsplatsen, där de kan monteras snabbt. Taket byggs på plats.

Flerbostadshusen blir två till åtta våningar höga och lägenheterna används som hyresrätter, studentlägenheter och bostadsrätter.

Merparten av produktionen från Lindbäcks Bygg går till Mälardalen (65 procent). 25 procent går till Norrland och 10 procent till västkusten.

Om ett par veckor ska ett mindre försök göras med transport via fartyg till Lund för att undersöka om det är ett kostnadseffektivt sätt att frakta modulerna utan att de många lyften orsakar kvalitetsproblem.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt