Sunpines nya talldieselfabrik ökar produktionen med 50 procent

2020-04-01 16:05  

Trots överklagat miljötillstånd och den globala coronapandemin börjar den stora expansionen av Sunpines biodieselfabrik vara färdig. Efter driftstart beräknas utbyggnaden öka produktionen till 150 000 kubikmeter biodiesel per år.

Sunpines fabrik på Haraholmen utanför Piteå producerar årligen ungefär 100 000 kubikmeter biodiesel av råtallolja.

För två år sedan beslöt man att satsa på en kraftig utbyggnad, och civilingenjören Ulrika Hagman anställdes som projektledare för expansionen. Under fjolåret invigdes ett nytt laboratorium och kontor för att möjliggöra den utökade verksamheten.

Nu är utbyggnaden av själva fabriken i väsentliga delar klar: större kärl och kolonner som utgör stommen i processen att frigöra talldiesel ur talloljan har monterats. Detta trots inledande förseningar.

– Miljötillståndet överklagades, vilket påverkade tidplanen väldigt mycket, och byggfasen kom inte igång förrän i höstas. Men sedan dess har det förlöpt väldigt väl, vi har hållit tidplanen och allt montage av stora komponenter har gått över förväntan, säger Ulrika Hagman.

Läs mer: ”Ge oss fossilfria alternativ till rimligt pris”

Men det har varit en bitvis komplicerad process att bygga en helt ny fabrik intill en befintlig processindustri i full drift.

– Vi har fått jobba mycket med riskanalyser, och det som varit särskilt kritiskt är lyften av de här stora komponenterna. De båda fabriksanläggningarna står parallellt och väldigt nära varandra, så medan de stora lyften pågick tvingades vi stänga produktionen tillfälligt. Men det har gått väldigt bra, och produktionsstörningarna har varit minimala. Det har varit en välfungerande arbetsplats med god samordning genom hela byggfasen, jag är både glad och stolt över vår sajt, säger Ulrika Hagman.

Ska vara i drift redan i år

Utbyggnaden kommer att öka biodieselproduktionen med cirka 50 000 kubikmeter per år. På grundval av erfarenheterna från den befintliga fabriken, har den nya produktionslinjen energioptimerats från start, vilket gör verksamheten energieffektivare per producerat ton. Med två produktionslinjer ska man också kunna hantera en större variation på råvaran.

Trots den osäkerhet som råder på grund av coronapandemin, räknar Ulrika Hagman i nuläget med att den nya fabriken driftsätts i november enligt tidplan.

Under detta år kommer Sunpine att behöva nyrekrytera ingenjörer, mekaniker, instrumenttekniker och processoperatörer.

Råtallolja blir talldiesel

Sunpines talldieselfabrik på Haraholmen utanför Piteå invigdes 2010. Råvaran är råtallolja, en restprodukt från sulfatmassaindustrin.

Oljan värms upp i Sunpines egen fabriksprocess, och fyra kemiska produkter separeras genom destillering: bioolja, terpentin, harts och talldiesel. Som restprodukt får man även ut fjärrvärme.

Talldieseln levereras till Preem som använder den för att tillverka världens enda Svanenmärkta diesel, Preem Evolution Diesel. Sunpines produktion motsvarar ungefär två procent av Sveriges årliga dieselförbrukning.

Företagets investeringar i befintlig fabrik och i den nya fabriksanläggningen kommer att landa på över 400 miljoner kronor.

Tommy Harnesk

Mer om: Sunpine Biodiesel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt