Premium

Succén som gjorde Sverige sjösjukt

I en vardag fylld av simpla skummadrasser blev den varma, skvalpande sovplatsen en lyx utan dess like under 1980-talet. Men historien har sin början redan på 1800-talet – och handlar om liggsår.

Den vattenfyllda, varma sängen började öka i popularitet runt om i världen under 1970- och 1980-talen. Under det glada 70-talet ibland mark-nadsförd med den lite ekivoka sloganen ”Bra för två saker, den ena är att sova”.

Till Sverige kom boomen först på 1980-talet, och mycket som ett svar på det magra utbudet av madrasstyper under den här tidsperioden, menar Mikael Gillenäng. Han var en av de första att börja importera och sälja vattensängar på hemmaplan.

– Jag importerade själva vattenblåsan från Kanada och byggde sedan egna sängramar. På den tiden hade sängarna träramar och bestod av en hel dubbelmadrass. Det ställde till en del problem när man sov två i sängen och en var lite lättare och hamnade på en ”alptopp” av vatten. Nu kommer de normalt som enkelmadrasser med fiberdämpning i som anpassar hårdheten i sängen, säger han.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera