Studie: Trädplanteringar – en riskfylld klimatåtgärd

2020-06-25 08:39  
Eucalyptusodling i Brasilien. Foto: Magnus Hjalmarsson Neidemann /SvD / TT

Omfattande planteringar av träd lyfts fram som ett effektivt sätt att suga upp koldioxid ur atmosfären och motverka klimatförändringarna. Men nya studier visar att effekten kan bli den motsatta.

Ambitiösa projekt för att återskapa skogar och plantera nya träd kan leda till att naturen tvärtom binder mindre koldioxid – och dessutom blir artfattigare. Det framgår av två nya studier i tidskriften Nature Sustainability.

"Dåligt utformade och illa genomförda riktlinjer som ska främja trädplanteringar riskerar inte bara att slösa bort offentliga medel, utan kan även leda till ökade koldioxidutsläpp och minskad biodiversitet", säger Erik Lambin, professor vid Stanford's school of Earth, Energy and Environmental sciences i ett pressmeddelande.

På bördig mark

Tillsammans med två amerikanska forskarkollegor har han analyserat effekten av det omfattande skogsstöd som Chile delade ut 1974–2012. Forskarna konstaterar att bidragen ofta ledde till att skog planterades på redan bördig mark, eller till och med att befintlig skog höggs ned för att ge plats åt nya plantor.

Läs mer: Nya planer för koldioxidsugen: ”Tiden är på väg att rinna ut”

"Erfarenheterna från Chile kan hjälpa oss att förstå vilka konsekvenser det kan få för klimatet, ekologin och ekonomin när stater betalar landägare för att plantera stora mängder träd", skriver forskarna.

Forskargruppen varnar även för att 80 procent av den så kallade Bonn-utmaningen, där ett stort antal länder ska samarbeta för att återställa 350 miljoner hektar skog på olika håll i världen, nu utgörs av planer på att skapa monokulturer av kommersiellt gångbara trädarter som gummipalmer och fruktträd. "Sådana planteringar har markant sämre förmåga att binda koldioxid, skapa livsmiljöer åt andra djur- och växtarter samt motverka jorderosion jämfört med naturliga skogar", skriver forskarna.

Odlingar i Kina

I en parallell studie i samma tidskrift konstaterar en grupp kinesiska och amerikanska forskare att trädplanteringar kan minska markens förmåga att binda kol, beroende på jordmånen. Om den ursprungliga marken är bördig, som gammal jordbruksmark, stäpp eller savann, minskar kolupptaget när det börjar växa träd – vilket i slutänden ökar mängden koldioxid i atmosfären.

Läs mer: En femtedel av havsbotten snart kartlagd

Men om planteringarna i stället görs på kolfattiga, ökenliknande marker ökar kolupptaget. På bördig mark kan det därför vara mer effektivt ur både ett klimat- och artperspektiv att låta träd växa upp naturligt i stället för att skapa planteringar. Den slutsatsen drar forskarna utifrån en analys av omfattande trädplanteringar i norra Kina de senaste decennierna.

"Vår poäng är att många tidigare modeller riskerar att överskatta den mängd kol som marken binder vid skogsplantering. Men när trädens biomassa räknas in blir det totala kolupptaget ändå betydande, och skogsplantering är definitivt ett mycket användbart redskap för att motverka klimatförändringarna. På egen hand räcker det dock inte på långa vägar – och det måste ske på ett genomtänkt sätt för att ge önskad effekt", skriver studiens huvudförfattare Anping Chen till TT.

Fakta: Trädprojekt

En hållbar hantering och skötsel av jordens skogar, marker och hav är en viktig del i arbetet för att motverka klimatförändringarna, men kan aldrig uppväga dagens förbränning av fossila bränslen, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Det pågår flera projekt som går ut på att återskapa skogar och plantera träd på olika håll i världen, exempelvis:

• Bonn-utmaningen lanserades 2011 av den tyska regeringen och Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Målet är att fram till 2030 återkapa 350 miljoner hektar skog världen över.

• A trillion Trees är fortsättningen på projektet A billion Trees, som lanserades 2007 av Nobelpristagaren Wangari Maathai. Hon fick fredspriset 2004 för sitt arbete med The Green Belt Movement, ett afrikanskt trädplanteringsprojekt som hon startade 1977. Hittills har över 15 miljarder träd planterats i 193 olika länder, under ledning av FN:s miljöprogram UNEP och Plant-for-the-Planet.

Källa: Nationalencyklopedin, UNEP, Plant-for-the-planet.org

Jörn Spolander/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt