Studenter har utvecklat framtidens elcykel

2018-05-11 06:00  
Niklas Ödlund och Filip Svalander med konceptcykeln Crescent Urban Commuter Concept, som på bilden till 90 procent är monterad Foto: Privat

Elcyklarna har börjat mogna i sin utformning men mycket utveckling återstår. Två studenter på Chalmers har formgivit en modern elcykel.

Filip Svalander och Niklas Ödlund läste Industrial Design Engineering vid Chalmers. Som masteruppsats valde de att tillsammans med Crescent designa framtidens elcykel.

– Vi ville tackla bilden av vad en elcykel är, att den är något du köper när du blir äldre eller för att dra en cykelkärra med barn, säger Filip Svalander.

Resultatet blev klart i somras och kallas Crescent Urban Commuter Concept. Den har bland annat ett något mindre batteri på knappt 300 Wh för att göra cykeln lätt och smidig. För stadscykling behövs sällan normala 7-8 mils räckvidd ändå, resonerar de. Batteriet är portabelt och fungerar som reserv för datorn eller telefonen.

De har också lagt mycket energi på gränssnittet mot cyklisten. Det går bland annat se hur stor del av rörelsen framåt som genereras av motorn respektive cyklisten. Detta för att komma ifrån missuppfattningen att det mesta arbetet utförs av cykeln i stället för människan.

Eftersom en elcykel är en dyr produkt som konkurrerar med bilen ville de också säkerställa en komplett enhet där allt ingår, inklusive skärmar, ordentlig belysning och ett digitalt lås.

– Allt ska finnas där och funka, säger Niklas Ödlund.

Om cykeln hamnar i produktion hos Crescent är ännu oklart.

Johan Kristensson

Mer om: Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt