Största förändringen av bitcoin någonsin: ”En vinstfest”

2021-07-06 13:00  

Över hela världen försöker datorer lösa beräkningsproblem för att skapa nya bitcoins. Processen blir nu 28 procent lättare – den största minskningen någonsin.

I maj pumpade fler datorer än någonsin in sin beräkningskapacitet för att skapa nya bitcoins. Men efter ett förbud i flera kinesiska regioner har den sammanlagda beräkningskraften hos datorer som tillverkar kryptovalutan minskat med 54 procent, enligt CNBC.

Anledningen är att flera regioner i Kina, det land där klart flest bitcoins producerades, förbjudit verksamheten.

– De vill att energin ska gå till industrin och inte till stora datacenter som bryter bitcoin. Samtidigt är det inte bra att det finns för mycket beräkningskraft i ett land. Om brytandet av bitcoin flyttar från Kina, som är beroende av kolkraft, till länder med förnybar energi är det positivt, säger Ludvig Öberg, medgrundare till Svenska Bitcoinföreningen.

 

Läs mer: Har vi råd med bitcoin? Kryptovalutan förbrukar nästan lika mycket el som hela Sverige

Skapar 6,5 nya bitcoins på 10 minuter

Processen som skapar nya mynt går ut på att en dator försöker lösa en beräkning som kallas för en kryptologisk hash. Problemet kan bara lösas genom att datorn testar sig fram med olika slumpmässiga tal tills den hittar den rätta lösningen.

– Jag brukar förklara det som ett lotteri, där det blir svårare att hitta en vinnande lott ju fler som spelar, säger Ludvig Öberg.

När en dator löser problemet finns en chans att den skapar ett block. Ett block är både vad som skapar nya bitcoins, och utgör den blockkedja som verifierar alla transaktioner med kryptovalutan. I genomsnitt ska det ta 10 minuter att ta fram ett block, och varje block som skapas innebär 6,5 nya bitcoins.

I samband med förbudet i Kina har den sammanlagda beräkningskraften hos de datorer som försöker ta fram nya block alltså minskat rejält. Därför ändras nu koden som avgör hur lätt den kryptologiska hashen ska vara att lösa, och gör den 28 procent lättare. Det är den största ändringen i bitcoins historia.

– Om man ska fortsätta jämföra med lotteriet kan man säga att det blir 28 procent mer sannolikt att hitta ett block för varje vinnande lott. Det gör det 28 procent mer lönsamt för de som bryter bitcoin, säger Ludvig Öberg.

 

Läs mer: Sveriges nya digitala valuta – nu tar Riksbanken nästa steg

Kan bli svårare igen – om fler börjar bryta

Ombalanseringen sker helt automatiskt, och ändringar brukar ske varannan vecka.

– Det här blir en vinstfest för brytarna. De äger plötsligt en större bit av kakan och kommer att tjäna mer bitcoin varje dag, säger brytaren Brandon Arvanaghi till CNBC.

Om förändringen blir permanent, eller om de datacenter som har stängt i Kina kommer att öppna på andra håll vet vi inte än. Om det senare sker kommer den självreglerande algoritmen som avgör hur lätt det är att skapa nya bitcoins göra processen svårare igen. 

– En stor del av brytarna kommer nog att hitta nya hem på andra håll, kanske i länder som Island och El Salvador, där termisk energi kan användas. Men en viss del av dem kommer kanske inte kunna vara konkurrenskraftiga utan den billiga kinesiska elen, säger Ludvig Öberg.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt