Stormtåliga vågkraftsbojen skalar upp

2018-06-29 06:00  

Svenska Corpowers vågkraftverk är lätt, kan stå emot stormar och ska kunna ge fem gånger mer energi än andra vågkraftverk. Snart byggs en fullskaleanläggning med tre 300-kilowattsbojar utomlands.

Många företag arbetar med olika typer av vågkraftverk men ännu har energislaget inte fått något genombrott.

– Historiskt sett har man byggt vågkraftverk som har producerat för lite i förhållande till storlek och kostnad. Många kraftverk har också haft problem att överleva stormar. Dessa två problem har varit grunden för hela Corpower, berättar Anders Jansson, affärsutvecklare på Corpower Ocean.

Det Stockholmsbaserade företaget har satsat på ett vågkraftverk som ska vara förhållandevis litet, men ändå klara stormar och generera mycket elektricitet. Konstruktionen består av en kompositboj som ser ut ungefär som ett stort metflöte och förankras i havsbottnen. Med hjälp av en elektromekanisk drivlina inuti bojen omvandlas vågenergi till elektrisk energi.

Cylindrar förstärker kraften – ger mer el

Förra året beskrev Ny Teknik hur tekniken testades i torr miljö på KTH.

Sedan januari i år har ett mindre kraftverk, med en installerad maxeffekt om 25 kW, suttit vid Orkneyöarna i Skottland. Syftet var att testa de två invändiga innovationerna som dels minskar belastningen på konstruktionen i stormar och dels ökar elproduktionen vid normala vågor.

Den första innovationen består av en cylinder i botten av bojen. Cylindern anpassar lufttrycket i kolven så att bojen alltid ligger något nedsänkt i förhållande till vattenytan.

Läs mer: Studie: Förnybar el räcker till hela Norden

Det gör att bojen inte utsätts för lika stora krafter vid stormar som om den hade flutit på vattenytan. Under testerna vid Orkneyöarna har bojen klarat upp till fyra meter höga vågor och vindstyrkor omkring 50 knop.

Den andra innovationen består av två pneumatiska cylindrar som ökar kraften och hastigheten på drivlinan inuti bojen vid lugnare väder. På så sätt förstärks bojens rörelse i vågorna och mer el kan utvinnas.

Demonstrationspark under 2022

– Vi har visat de två sakerna vi ville visa. Vi har haft ordentliga stormar och konstruktionen har överlevt dessa med små laster på maskinen. Produktionen av el har i samtliga sjötillstånd varit något högre än vad som hade förutspåtts med simuleringar och i torrtester, säger Anders Jansson.

Enligt Corpower har testerna visat att företagets teknik kan generera fem gånger mer energi per ton material som ingår i kraftverket jämfört med tidigare känd teknik.

Snart ska bojen vid den skotska kusten plockas upp. Företaget förbereder i stället för nästa steg, att installera en fullskalig demoanläggning, antingen i Portugal eller Skottland, under 2021.

– Vi jobbar på att hitta det bästa samarbetet med myndigheter och partners i respektive land och för dialog med både Portugal och Skottland, säger Anders Jansson.

Läs mer: Genombrott för svensk havskraft

Ambitionen är att en fullstor boj, med en maxeffekt om 300 kW, ska installeras under 2021. Den kommer att mäta nio meter i diameter och väga 60 ton. Året därefter är planen att bojen ska plockas upp och ersättas av tre vågkraftverk av en nyare generation för att bilda en demonstrationspark.

Som hjälp ut på marknaden har företaget tidigare tagit in 125 miljoner kronor från bland andra EU, Energimyndigheten och Innoenergy. Nyligen meddelade Energimyndigheten att företaget får ytterligare 85 miljoner kronor för att förverkliga en fullskalig demoanläggning.

Tillverkning i Sverige

Merparten av tillverkningen av drivlinor kommer sannolikt att ske i Sverige. Ihopsättning och torrtestning av kraftsystemet planerar företaget också att ha här.

Själva bojhöljet kommer däremot att tillverkas lokalt vid en hamn nära installationsplatsen.

– Bojskalet är en ganska otymplig produkt att transportera på land, berättar Anders Jansson.

Corpower, som i dag har 23 anställda, räknar med att behöva nyanställa ungefär 50 personer under de närmaste fem åren. Ett 40-tal blir svenska jobb, medan de övriga behövs i landet där anläggningen ska installeras.

Läs mer: Grön teknik skördar i brittiska vatten

För framtida vågkraftsparker har Corpower bland annat inlett ett samarbete med irländska Simply Blue Energy. Tanken är att irländarna ska sköta projektutveckling av parkerna, det vill säga söka tillstånd och sköta dialogen med myndigheter, medan Corpower levererar kraftverken.

– Vi har länge varit övertygade länge om att vi har en blivande svensk exportsuccé, men efter testerna på Orkney börjar många externa aktörer hålla med oss, säger Anders Jansson.

Corpower Ocean

Startade: 2009.

Säte: Stockholm.

Anställda: 23

Omsättning: 9,1 miljoner kronor (2016).

Vågkraftsteknik: Har inspirerats av det mänskliga hjärtats pumpning.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt