Storbritannien vill minska importbehovet med ny kärnkraft

2022-04-04 15:22  
Det brittiska kärnkraftverket Dungeness B stängde i slutet av 2021. Men den brittiska regeringen vill göra stora satsningar på ny kärnkraft. Foto: Jon Santa Cruz/Shutterstock/TT

Efter Rysslands invasion av Ukraina ser Storbritannien över sitt energisystem. Kärnkraft kan bli en viktig del i att säkra den inhemska kapaciteten.

Brittiska ministrar har kommit överens om att etablera ett nytt program kallat ”Great British Nuclear”. Inom ramen för detta ska man bland annat identifiera på vilka platser man kan bygga nya kärnkraftverk, påskynda planeringsprocessen och hitta privata bolag som kan driva varje anläggning, berättar tidningen The Sunday Telegraph.  

 – Det finns en värld där vi har sex eller sju sajter i Storbritannien till 2050, säger den brittiska energi- och näringsministern Kwasi Kwarteng till The Sunday Telegraph.

Planerna är ett led i att minska beroendet av energiimport från andra länder, däribland av gas, och säkra den egna kapaciteten. 

Läs mer: EU-toppen Timmermans om gasimport från Qatar: Vi ska inte ha några tabun

Premiärminister Boris Johnson vill att Storbritannien ska få 25 procent av sin el från kärnkraft, vilket är en ökning från dagens 16 procent, berättar World Nuclear News.

Brittiska kärnkraften levererade 46 TWh

Samtidigt ska nära hälften av dagens kärnkraft avvecklas till 2025. Och till 2030 faller alla reaktorer utom en för åldersstrecket.

Förra året levererade den brittiska kärnkraften 46 TWh, vilket var den lägsta siffran sedan 1982. Under 2021 stängdes också tre reaktorer. 

Läs mer: Planen: Förse svenska kommuner med egna små kärnkraftverk

En ny strategi för att säkra Storbritanniens tillgång på energi väntas bli offentlig på torsdag. Då väntas staten meddela att den stöttar bygget av åtminstone två storskaliga kärnkraftverk till 2030 samt små modulära reaktorer.

Den brittiska regeringen har sedan tidigare föreslagit en satsning på 21 miljarder kronor till projektet Sizewell C, för att ersätta befintliga gaskylda reaktorer, som inte har kunnat uppvisa samma livslängd som lättvattenreaktorer i andra länder.

Regeringen har också meddelat en miljardsatsning på mini-reaktorer från Rolls-Royce.

Ania Obminska

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt