Stora utmaningar att masstesta svenskar för corona

2020-03-30 13:12  
Provtagning för coronaviruset. Arkivbild. Foto: Ole Berg-Rusten

Kraven på att masstesta svenskar för misstanke om coronaviruset ökar. Nu senast är det Moderaterna som tycker att betydligt fler bör testas för coronaviruset än vad som görs i dag.

En storskalig provtagning av befolkningen skulle hjälpa både en pressad sjukvård och en skakig ekonomi, anser Moderaterna, utan att precisera hur en sådan testning är tänkt att gå till.

Men att masstesta människor för att på så vis få bukt med en samhällspridning, det vill säga när ett smittsamt virus finns i befolkningen, är lättare sagt än gjort. Experter som TT varit i kontakt med ser stora problem med en sådan testning.

För det första måste det finnas tillräckligt många testkit, något det redan är ont om. För det andra måste det finnas tillgång till ackrediterade laboratorier med tillräckligt stor testkapacitet för att analysera kanske hundratusentals prover.

Inaktuella svar

Därutöver måste testresultaten tas om hand, följas upp och återkopplas till den testade. Provsvaren måste journalföras, vilket kräver anpassade IT-system. Ett eventuellt positivt svar måste också resultera i adekvata smittskyddsåtgärder. Annars riskerar hela poängen med testningen att gå förlorad. Traditionell smittspårning är inte aktuellt, eftersom vi har att göra med en allmän samhällspridning där smittan finns "överallt", så att säga.

Läs mer: Nu strömmar ingenjörer till fackförbunden

Hemkarantän för de som är smittade är en rimlig åtgärd, men personer med symtom är redan i dag tillsagda att stanna hemma. Dessutom kan en frisk person som testas bli smittad strax efter provtagningen, varför det negativa provsvaret riskerar att vara inaktuellt innan det ens är färdiganalyserat.

Svårhanterligt

En annan fråga är vilka som ska testas och vilka som ska utföra testerna och på vilket sätt. Inom sjukvården och äldreomsorgen utförs redan tester. Men vilka fler än vård- och omsorgspersonal bör i så fall testas? Eftersom smitta misstänks bör de som testar också ha skyddsutrustning, men var ska denna tas ifrån? Knappast från sjukvården som redan i dag har ont om sådan utrustning.

Läs mer: 350 svenska företag: Ge oss tidpunkt för återstart av industrin

I förra veckan uttalade sig statsepidemiologen Anders Tegnell om masstestning för coronaviruset:

– Jag har väldigt svårt att förstå hur man skulle hantera det. Man kan testa en massa människor, men vad gör man sedan? Att testa är lätt, men sedan ska man vidta åtgärder som baseras på det. Det är där frågan ligger och som man måste ha en ordentlig diskussion om. Att testa många är inget självändamål. I Sverige testar vi de som verkligen behöver testas. Det är de som är på väg in i sjukvården och det är de som befinner sig runtom i vården av de äldre där vi inte heller vill att det ska komma in smitta.

Johan Nilsson/TT

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt