Stora Enso om hemliga textilsatsningen: ”Kan bli banbrytande”

2019-02-11 06:00  

Stora Enso gick nyligen in som fjärde delägare i ett av Sveriges hemligaste textilbolag. Förhoppningarna är stora på tekniken, som utlovar en mer hållbar produktion av textilier.

Lomma-baserade Tree to Textile bildades 2014 med tre delägare: kemisten Lars Stigsson, som grundade biodieselbolaget Sunpine, Ikea och H&M. I december gick Stora Enso in som den fjärde ägaren.

Ingen delägare har velat gå in i någon närmare detalj om vad arbetet i bolaget egentligen går ut på. Alla verkar dock ha stora förhoppningar på tekniken, som sägs ha väsentliga miljöfördelar jämfört med den traditionella viskosprocessen.

I en ny intervju med Ny Teknik, i samband med Stockholms modevecka, berättar Stora Enso lite mer om projektet, varför man anser att det har stor potential och kan göra produktionen av textilier mer hållbar.

Läs mer: Ny textil avgör själv om du behöver värme eller kyla

– Vi tror att den här tekniken kan bli banbrytande. Produktionen kräver mindre energi, det är en annan typ av kemikalier som används som inte är giftiga och som kan återvinnas inom processen, så det finns många fördelar. Tillverkningen blir mer hållbar samtidigt som den är kostnadseffektiv, säger Stora Ensos kommunikationsdirektör Ulrika Lilja till Ny Teknik.

Det här har ägarna avslöjat om satsningen

Ikea har berättat att Tree to Textile ska utveckla och industrialisera en ”ny innovativ cellulosabaserad fiberteknologi” och erbjuda hållbara textilier ”till många”, vilket kan tolkas som massmarknaden.

H&M har lyft fram att tekniken möjliggör ett minskat behov av kemikalier och vatten vid produktion samt användning och återanvändning av material och textilfibrer.

För Ny Teknik har Lars Stigsson nyligen berättat att Tree to Textile har eliminerat behovet av skadliga kemikalier och att bolaget har en ”annan typ av process för fibergenerering”.

Läs mer: Klädbranschen kan tvingas ta hand om dina gamla plagg

Vi vet att Tree to Textiles tog en demonstrationsanläggning i drift senhösten 2015, för spinning av textilfiber från cellulosa. Året därpå började bolaget göra en ”konceptuell studie” av en fullskalig fabrik för textilproduktion med den nya processen, vilken avslutades 2017. Tree to Textile har under 2017 tagit fram bäddlinne och t-shirts. Allt detta kan utläsas i bolagets årsredovisningar.

Så ska Stora Enso hjälpa till

Den senaste delägaren Stora Ensos roll blir att stötta Tree to Textile i industrialiseringsprocessen.

– Vi är i ett tidigt skede nu, men vi ska starta en demoanläggning i anslutning till något av våra bruk. Det är inte klart vilket ännu, säger Ulrika Lilja till Ny Teknik, utan att ge någon angivelse för när detta kan ske.

Läs mer: Textiliers hållbarhet allt viktigare för konsumenter

Hon förklarar dock att fler inom branschen ska kunna ta del av Tree to Textiles hållbara fiber, som ska kunna användas i konventionella leverantörskedjor. Den är inte bara tänkt för Ikea och H&M.

– Det här är ingenting vi gör för en sluten grupp av deltagare utan tekniken ska kunna nyttjas av hela textilbranschen.

Ulrika Lilja berättar också att ambitionen för Tree to Textile är att bolaget i ett senare skede ska använda sig av återvunna material i sina processer, som återvunnen cellulosa och textilavfall.

– I dag måste man tänka återvinning i all produktutveckling och det gäller oavsett om vi utvecklar nya kartonglösningar eller är en del av värdekedjan för textilier, säger hon.

Det här säger årsredovisningarna om Tree to Textile

Av det som går att utläsa av Tree to Textiles årsredovisningar går arbetet ut på att bedriva forskning och utveckling av ”en ny miljövänlig och kostnadseffektiv textilfiberprocess från cellulosa”. Målsättning är att ”industrialisera processen samt kommersialisera fibern”.

Under sitt första verksamhetsår ska bolaget ha lagt ner ”betydande resurser” på att vidareutveckla sin teknik för tillverkning av textilfiber från cellulosa. Senhösten 2015 tog Tree to Textile också sin nya demonstrationsanläggning i drift, för spinning av textilfiber från cellulosa.

Året därpå la bolaget fortsatt resurser på att utveckla sin process i demonstrationsanläggningen, men började också genomföra ”en konceptuell studie” av en fullskalig fabrik för textilproduktion med den nya processen.

Under 2017 arbetade Tree to Textile fortsatt för att verifiera sin textilfiberprocess, tog fram bäddlinne och t-shirts samt slutförde sin konceptuella studie av en fullskalig fabrik.

Ania Obminska

Mer om: Stora Enso Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt