Stora Enso kan börja tillverka plankor av biokomposit

2018-06-04 16:45  

Stora Ensos anläggning för produktion av ett grönare alternativ till plast är nu invigd. I framtiden kan också plankor gjorda av det träfiberbaserade materialet komma att börja tillverkas.

När anläggningen har justerats in ska den kunna producera upp till 15.000 ton biokomposit om året. Den blir därmed den största anläggningen i Europa.

På måndagen invigdes den vid Stora Ensos fabrik i Hyltebruk några mil nordöst om Halmstad. Deltog gjorde bland andra Stora Ensos vd och koncernchef Karl-Henrik Sundström, Hallands landshövding Lena Sommestad och Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Biokompositen är ett grönare alternativ till fossil plast, som till exempel polypropen. Det består av träfibrer, plast och tillsatser. Stora Enso kallar materialet Dura Sense. Det säljs i form av ett granulat till företag som tillverkar produkter genom formsprutning. Andelen träfiber varierar beroende på vad materialet ska användas till. Som ersättare för polypropen kan upp till 60 procent träfiber användas.

Läs mer: EU: Förbud mot engångsplast ska halvera sopmängden

Biokompositer har funnits ett tag. Men Patricia Oddshammar, chef för biokompositer på Stora Enso, menar att företaget nu kan erbjuda en kostnadsneutral ersättare.

– En stoppkloss för biokompositer har varit att de tenderat att bli för dyra för att vara en riktig ersättare till plast, säger hon.

Anläggningen är byggd för att kunna producera en uppsjö av olika recept och priset dem emellan varierar, poängterar hon.

– Vi tillverkar utifrån kundens behov. Men såvida du inte kommer med alldeles för galna idéer på vad du ska ha i så kan vi erbjuda samma pris. Det är det som är så spännande, säger hon.

Första kunden byter ut sina engångsbestick

En första kund har också presenterats. Finska Akvila har hittills tillverkat sina engångsbestick av polystyren men ska nu börja köpa granulat av biokomposit från Stora Enso.

Roger Bergström, produktchef för biokomposit på Stora Enso, påpekar att grundtanken handlar om att utnyttja träfiberns naturliga styrka maximalt, bland annat gällande draghållfasthet. Beroende på vilka egenskaper man vill få fram kan sedan fiberlängd, träslag, plaststruktur och tillsatser varieras.

– På så sätt har vi lyckats sträcka ut rymden av olika egenskaper väldigt mycket. Vi jobbar på alla fronter för att anpassa produkten, säger han.

Huvudsakligen används granfiber i produktionen men även andra träslag kan bli aktuella.

Anläggningen i Hyltebruk är främst känd för sin pappersproduktion. Fibrerna som framställs för pappersproduktionen används även till biokompositen. För några år sedan las två av produktionslinjerna för papperstillverkning ner på grund av vikande efterfrågan. I dagsläget finns två kvar. Investeringen i den nya anläggningen för biokomposit ligger på 120 miljoner kronor.

– Vi hade ledig produktionskapacitet vilket har varit en av drivkrafterna. Nu är processen integrerad i massaproduktionen, säger Roger Bergström.

Biokomposit som kan återanvändas sju gånger

Biokompositen är återanvändbar upp till sju gånger. Roger Bergström påpekar att materialet vid återanvändning återgår till sin ursprungliga grundstyrka till skillnad från polymerer som gradvis tappar styrka.

– Man använder samma plast och samma träfiber. Det går alldeles utmärkt, säger han.

Lastpallar av plast körs inte sällan sönder av truckförarna men kan få nytt liv igen genom att materialet återanvänds. Dessutom väger biokompositen 10–15 procent mindre än den vanliga plasten.

Läs mer: Återvunna elprylar ger hälsofarliga kemikalier i ny plast

Framöver kan det bli aktuellt att även installera en extruder i Hyltebruk. Med en extruder kan biokompositen pressas genom en profil för att på så sätt skapa färdiga produkter. Till exempel skulle Stora Enso kunna börja producera plankor av biokompositen, påpekar Patricia Oddshammar.

– Man kan tänka sig trallgolv men också lite mer nischade produkter som stallplank. Det är en tuff miljö i stallet som måste kunna stå emot vatten, säger hon.

Stora Enso

Stora Enso är en global skogsindustrikoncern med 26.000 anställda och verksamhet i 30 länder. Koncernen omsatte cirka 100 miljarder kronor år 2017 och tillverkar bland annat förpackningar, träprodukter och papper.

Stora Enso bildades 1998 genom sammanslagning av svenska Stora AB och finska Enso Oyj. Huvudkontoret ligger i Finland.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt