Stenen i Australien kan lära oss om liv på Mars

2022-11-16 09:56  

3,48 miljarder år gamla klippor i Australien bär spår efter mattor av fossila mikroorganismer. En ny studie kan bidra till att identifiera liknande lämningar på Mars. 

Nasa valde Jezero-kratern som landningsplats för Perseverance 2021, och sedan dess har rovern studerat den, förmodat, tidigare sjöbotten i jakten på spår efter tidigare liv. Under sommaren samlades fyra borrkärnor av sedimentärt material in, och Nasa anser att två av dem sannolikt innehåller spår av organiska föreningar.

Men hur skulle de här lämningarna se ut? Svaret på vad man kan förvänta sig att hitta i proverna finns kanske i the Dresser Formation i Australien. År 2000 upptäcktes 3,48 miljarder år gamla klippformationer som potentiellt innehåller bland de äldsta spåren efter liv på jorden. Det skriver Live Science.

I stenen har man hittat stromatoliter. De utgörs av mattor av fossila mikroorganismer som ligger i växelvisa skikt. Forskare har även hittat dem i en 3,7 miljarder år gammal bergart på Grönland, samt spår i Kanada som kan vara 4,29 miljarder år. Men det är inte fullt så enkelt.

3,43 miljarder år gamla stromatoliter

De äldsta stromatoliter där vetenskapen är helt överens om att de har formats av levande organismer är 3,43 miljarder år gamla. I de något äldre fynden i Western Australia har det organiska materialet försvunnit – och därmed har man inte med säkerhet kunnat avfärda att spåren i lagren skulle härröra från andra geologiska processer.

Nu hävdar dock en ny studie utförd av London´s Museum of Natural History att de australiensiska stromatoliterna har uppstått till följd av biologiskt liv. Slutsatsen dras efter att forskarna har hittat vissa specifika mikrostrukturer i delar av lagren. Det handlar bland annat om samma pelarformationer som man kan se i moderna stromatoliter, och till detta kommer små kupolformationer kan kopplas till fotosyntes.

Ett signum för biologisk tillväxt är en oregelbundenhet i lagren, ett resultat av att de organismer som exponeras för mest solljus kommer att få en långt större tillväxt än de med sämre ljusförhållanden. Utöver en varierande tjocklek ger det en karaktäristisk skrynklighet i lagren. 

Som ytan på Mars är stromatoliterna i dresserformationen täckta av ett lager av järnoxid, från reaktionen mellan järn och syret i atmosfären. Även strukturen på lagren skulle kunna vara liknande i Jezero-kratern. Forskarna anser att lärdomarna från deras arbete och den teknik som de har använt även kan vara användbara i jakten efter spår på den röda planeten, där liknande förhållanden torde råda.

John Edgren

Mer om: Rymden Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt