Stängning av de smutsigaste kraftverken kan rädda miljontals liv

2021-11-29 17:00  
Genom att stänga ner de mest utsläppande kraftverken och ersätta dessa med nya och mer energieffektiva varianter kan miljontals liv räddas, enligt ny forskning. Här ett kolkraftverk nära tyska Garzweiler. Foto: TT/AP Photo/Martin Meissner/Arkivbild

Om de mest förorenande kraftverken i världen stängs ner undviks flera miljarder ton koldioxid att släppas ut till atmosfären. Men även sex miljoner liv räddas, enligt ny forskning.

Elproduktion beräknas stå bakom ungefär en sjundedel av de skadliga luftföroreningar som människor utsätts för i dag (bland annat sådana som innehåller PM2,5-partiklar, alltså partiklar med en diameter upp till 2,5 mikrometer som tillhör en av de luftföroreningar som ger störst hälsoproblem). Denna produktion ska även stå för drygt 40 procent av de koldioxidutsläpp som kan kopplas till klimatförändringarna på senare år. 

Antalet dödsfall kopplade till luftföroreningar väntas också öka i takt med att vår planet blir varmare. Genom att stänga ner de elproducerande kraftverk i världen som är de värsta utsläpparna kan man dock rädda många liv, enligt ny forskning.

En internationell forskargrupp har utvecklat datamodeller för att undersöka kopplingen mellan dödsfall och koldioxidutsläpp respektive luftföroreningar vid kraftverk som använder sig av fossila bränslen eller biomassa, och sambandet mellan dessa och olika energiscenarier kopplade till klimatet.

Läs mer: Förslag på nytt vätgasmål möter kritik: ”Hade gärna varit högre”

Enligt deras beräkningar ska drygt 92 procent av förtida dödsfall kopplade till utsläpp från kraftverk 2010-2018 ha skett i länder med låg inkomst eller i framväxande ekonomier, som Kina och Indien. Sådana dödsfall tros öka framöver, när efterfrågan på energi växer.

Kolkraftverk med 2,4 dödsfall per megawatt

Forskarna har listat den högsta andelen förtida dödsfall (döda per megawatt), efter region och storlek på kolkraftverk. Fem av 15 anläggningar på listan finns i Indien. Den som ligger i topp på listan har en kapacitet på mellan 50 och 100 megawatt, och uppges ha en koppling till 2,4 dödsfall per megawatt. Av de större anläggningarna på listan (som har en kapacitet på över 600 megawatt) ska den värsta kunna kopplas till strax under 1,5 dödsfall per megawatt.

Om vi lyckas undvika en global uppvärmning på 1,5 grader och stänger ner de mest utsläppande kraftverken skulle sex miljoner liv kunna räddas 2010–2050, och framtida utsläpp av 43 miljarder ton koldioxid kunna undvikas, enligt studien.

Även om efterfrågan på fossilfri el och el från kraftverk som utgår från biomassa ökar, väntas också efterfrågan på el producerad av kolkraftverk finnas kvar ett tag till. I sina beräkningar har forskarna därför bland annat utgått från att kolkraftverk som stängs ner i förtid kan ersättas med nyare kolkraftverk som är mer energieffektiva och orsakar mindre utsläpp än de gamla. 

Studien ”Health co-benefits of climate change mitigation depend on strategic power plant retirements and pollution controls” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.

Läs mer: 40 länder lovar att fasa ut – men Australien ska sälja kol ”i årtionden”

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt