Stadens trådlösa nätverk varnar för trängsel på stranden

2021-07-19 06:00  

Sommar och sol innebär potentiell trängsel på stranden men i Helsingborg hjälper stadens öppna wifinätverk till att hålla koll på – och varna för – om alltför många samtidigt besöker stranden.

Just nu är det varma dagar i nästan hela Sverige, och många lockas till stränderna. Samtidigt är det fortfarande pandemi, vilket har fått teknikfolket på Helsingborgs stad att klura ut en smart lösning. Staden har redan ett öppet wifi-nätverk som täcker utvalda delar av staden och med hjälp av de accesspunkter som hör till nätverket kan kommunen få koll på trängseln.

– Vår gateway letar hela tiden efter telefoner och andra enheter som i sin tur söker efter wifi. Så fort och gateway får kontakt med en enhet så räknar vi det som en person. Man behöver alltså inte vara uppkopplad för att bli räknad, utan vi räknar och bedömer trängseln med hjälp av enheternas så kallade mac-adress, säger Andréas Hall, utvecklingsingenjör på Stadsbyggnadsförvalningen i Helsingborg, till Ny Teknik.

Läs mer: Du shoppar - butiken spejar

Han betonar att staden inte är intresserade av att spåra folk eller ta reda på hur de rör sig.

– Vi är bara intresserade av att, med tanke på pandemin, berätta för medborgarna om det är säkert att gå ner till stranden och bada eller inte, säger han.

Kan utökas till fler platser

Just nu täcks de två badplatserna Gröningen och Fria bad, men enligt Andréas Hall är det inte omöjligt att systemet kommer att utvecklas till att täcka fler platser i kommunen.

Läs mer: Hitta bästa badplatsen på webben

Med hjälp av ett API hämtar stadens datasystem uppgifter från de sex accesspunkter som finns i Gröningen och Fria bad, och resultatet visualiseras med en färgad plupp på kommunens webbaserade badplatskarta. Om det är upp till 500 besökare i respektive område så blir färgen grön, mellan 500 och 1000 färgas den gul, och om det är över 1000 besökare så blir det rött.

Läs mer: Ska kommuner få erbjuda gratis wifi?

– Visst skulle man även kunna tänka sig att använda mobiltelefonmasterna för att räkna, och det vet jag också att andra kommuner gör. Men med hjälp av wifiaccesspunkterna får vi en högre granularitet, alltså helt enkelt bättre tydlighet, säger Andréas Hall.

Även koll på vattentemperaturen

Redan förra året sjösatte staden lösningen som ger bättre koll på badplatserna. Systemet övervakar även badvattentemperaturen genom bojar i vattnet som var tionde minut kommunicerar med hjälp av LoRa-teknik. Även livbojarna är uppkopplade mot stadens system och om de försvinner från sin plats så skickas ett larm.

Att räkna badplatsbesökare med hjälp av wifi-hotspots har vissa likheter med den lösning för grillplatser i Kalmartrakten som Ny Teknik skrev om i vintras – läs gärna den artikeln här.

Läs mer: Ingenjörsstudenternas lösning visar om grillplatserna är lediga

Anders Frick

Mer om: Övervakning Wifi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt