SSAB visar upp ”digital stål” som styrs av en app

2018-09-06 16:22  

Smart Steel 1.0, är stål laddat med digital information som nås genom att skannas med mobilen. SSAB beskriver det som första steget mot internet of materials.

Vid Elmia Subcontractor-mässan i november ska SSAB visa upp hur det fungerar, och låta mässbesökare prova på att skanna Smart Steel 1.0. Men det handlar inte om någon premiärvisning: systemet släpptes i våras, och används redan av ett hundratal SSAB-kunder.

– Vi har plattformen för att dela data på ett enkelt sätt. Produkten märks på stålverket, och data laddas upp till en molntjänst. Tunnplåtspaket skannas med streckkoder och stålplåtar skannas genom plåtnumret. Men vi jobbar mycket med att på lång sikt utveckla smartare identifikationsmöjligheter, säger SSAB:s forskningschef Eva Petursson.

Läs mer: Robotar ska ta över slitjobbet i värmepannan

Projektet inleddes 2015 och bedrivs hos SSAB i både Sverige och Finland, med stöd av Vinnova och dess finska motsvarighet Business Finland. Idén är att de inlagda koderna ger stålet en ”digital identitet”, vilket gör data och instruktioner om alla delar tillgängliga, oavsett var i kedjan stålet befinner sig. SSAB framhåller spårbarhet och automatiserad dokumentation som de mest uppenbara fördelarna för kunden, men menar att ”det verkliga värdet ligger i samarbetsnätverken”.

Appen ger information om materialet

Med Smart Steel-appen kan kunderna identifiera produkter, undersöka materialegenskaper, hämta materialcertifikat och ge feedback på produkten. I ett längre perspektiv ska materialet självt kunna kommunicera med tillverkningsprocesserna, med automatiska maskininställningar anpassade efter materialets specifika egenskaper. Resultatet ska bli minskat spill och kortare ledtider.

Läs mer: Här är industrins råd till en ny regering

I SSAB:s vision ska alla aktörer i värdekedjan kunna delta med målet att dela data, lösa problem och driva utveckling tillsammans.Enligt SSAB är detta ett första steg mot ett internet of materials, för att matcha det alltmer omfattande internet of things, där all data finns tillgänglig i molnet och man kan följa materialet hela vägen från stålverk till slutprodukt, och vidare till användning och återvinning.

– Och då är vi inne på Smart Steel 2.0, alltså själva visionen för Smart Steel eller forskningsaspekten på det hela. Vad händer om vi kan fylla våra material med digital information till våra kunder, som effektiviserar deras produktion och även ger direkt feedback tillbaka till oss? Och om den digitala informationen sedan byggs vidare i användningsfasen och all denna data finns tillgänglig, vad finns det då för potential i det här? Där finns hur mycket som helst att hämta, säger Eva Petursson.

Det här är Smart Steel 1.0

Mobilapp för att identifiera produkter, hämta materialcertifikat och ge feedback på produkten. Streckkoder används för att identifiera plåtbuntar, coils och slittade band. Grovplåt identifieras genom att plåtmärkningen skannas.Tjänsten är inledningsvis tillgänglig för produkter från SSAB Special Steels och SSAB Europe.Systemet visas upp på Elmia Subcontractor-mässan i Jönköping, 13-16 november.

Tommy Harnesk

Mer om: Stål

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt