Spotscales drönarbilder avslöjar var fastigheter läcker värme 

2021-01-15 14:25  

Med hjälp av drönarbilder har Linköpingsbolaget Spotscale skapat 3d-modeller av alla Riksbyggens hyresfastigheter. Det handlar om 5 000 lägenheter i 600 byggnader i 50 olika bostadsområden.  

Spotscale skannar och skapar 3d-modeller av stora objekt. Bolaget grundades 2013 och har sedan dess bland annat skannat bergväggar åt spelföretag, gjort 3d-modeller av slott och hjälpt byggbolag att ta fram beräkningar på mark som ska bebyggas. Det senaste stora projektet är en genombrottsaffär i form av automatisk modellering av Riksbyggens alla hyresfastigheter – från Trelleborg till Skellefteå.  

– Vi upplever ett ökade behov bland fastighetsägare att ha mera data över sina fastigheter, för att kunna ha koll på skicket på tak, fasader och mäta värmeläckage, säger Ludvig Emgård, grundare och vd för Spotscale. 

Läs mer: Uppsalabolaget Quixel vill 3d-skanna världen åt Hollywood

Spotscale flyger inte själva drönare utan det görs antingen av ett externt drönarföretag eller av fastighetsägarna själva. Rent praktiskt samlar drönarna in tusentals bilder som bolaget sedan skapar 3d-modeller utifrån.

Upplösning på millimeternivå

Därefter lägger Spotscale på texturer som gör att användare kan ta del av ett verklighetstroget resultat. Upplösningen är i normalfallet fem millimeter per pixel.  

– När alla beståndsdelar finns på plats så går det att koppla information till geometrin. Exempel på sådan information kan vara data från sensorer, observationer vid manuella inspektioner eller andra typer av ärenden. 3D-modellen kan alltså komplettera ett underhållssystem, vilket skapar värde för användarna, säger Ludvig Emgård.

Genom att förse drönare med termiska kameror kan Spotscale visualisera värmeläckage från byggnader, vilket gör det lättare för fastighetsägare att åtgärda läckaget och därmed spara energi.  Foto: Spotscale

Han arbetade som produktchef på C3 Technologies – ett avknoppningsbolag från Saab. Under mycket hemlighetsmakeri köptes bolaget upp av Apple år 2011.  

– Jag fick blodad tand av startupresan med C3 Technologies, och när drönare började att synas på marknaden år 2012-2013 så insåg jag möjligheterna för fastighetsägare att med hjälp av tekniken bättre kunna få koll och överblick på sitt fastighetsbestånd, säger Ludvig Emgård. 

Värmeläckage stor fråga internationellt

Ett fokusområde för Spotscale är att mäta värmeläckage från byggnader. Det görs genom att drönarna förses med en termisk kamera.  

– Att hitta dolda värmeläckage gör att man kan spara massor av energi vilket en del fabriks- och fastighetsägare har insett. Detta är stort internationellt. I New York finns en massa läckande byggnader samtidigt som borgmästaren har satt som mål att minska energiförbrukningen med hälften. Då krävs det lösningar som våra för att nå de målen, säger Ludvig Emgård.  

Närmast framöver kommer Spotscale att skapa strategiska partnerskap med större aktörer för att kunna ta steget utanför Sverige och snabbare kunna växa internationellt. 

 

Känner du igen dig på bilderna? Vet du vilket bostadsområde det är? Skriv i kommentarerna.

Spotscale 

Grundades: 2013 

Ägare: Grundarna, MOOR Capital, Almi Invest 

Omsättning: 5,7 miljoner kronor (2019) 

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt