Spotify gasar – snart i dubbelt så många länder

2021-02-23 08:16  
Spotifys grundare Daniel Ek meddelar nyheter vid ett förinspelat framträdande. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Spotify satsar stort på nya marknader. Musiktjänsten lanseras i 85 nya länder – med hopp om att kunna nå en miljard potentiella lyssnare.

Som det är i dag finns Spotify i 93 länder, med omkring 345 miljoner användare. I den nya satsningen tillkommer länder framför allt i Afrika, Asien och i Syd- och Latinamerika.

Plattformarna kommer att översättas till 36 nya språk, däribland hindi och swahili.

– Tillsammans utgör dessa marknader fler än en miljard människor, där nästan hälften redan använder internet. Vissa platser där vi drar igång, som Bangladesh, Pakistan och Nigeria, har de snabbast växande antalen internetanvändare i världen, säger Alex Norström, chef för Spotifys premiumaffär, vid företagets förinspelade pressevenemang.

Det utlovades också skräddarsytt innehåll för de olika marknaderna.

Podcastfokuserat år

Spotify har investerat stora pengar i sitt podcasterbjudande och lockat till sig många stora namn. På måndagen presenterades bland annat en ny podd med USA:s expresident Barack Obama och rockstjärnan Bruce Springsteen. Den läggs till totalt omkring 2,2 miljoner olika poddar som nu finns att lyssna på via Spotify.

Läs mer: Spotifys stjärnkodare Ludvig Strigeus brinner för att lösa problem

En ny annonsplattform lanseras också, där annonsörer ska kunna köpa utrymme i och samarbete med poddar på Spotify, med inriktning mot givna målgrupper. Utvecklingen av detta är dock i sin linda.

I höstas köpte Spotify företaget Megaphone för ett miljardbelopp, i uttalat syfte att förbättra verktygen som poddskapare kan använda för att tjäna pengar. Under förra året köptes också en rad producentbolag in, samt exklusivitetsrätt till populära poddar.

Av det totala antalet användare är det något färre än hälften som betalar för den reklamfria premiumtjänsten. Under pandemiåret steg det antalet till omkring 155 miljoner.

Tror på "gyllene era"

Spotifygrundaren tillika vd Daniel Ek talade om början på en "gyllene era för skapare", där musikindustrin efter många om och men ska passera toppen som nåddes före millennieskiftet. Målet är att tjänsten på sikt ska härbärgera 50 miljoner kreatörer av olika slag.

Till följd av måndagskvällens presentationer steg Spotify-aktien på New York-börsen och klättrade till en ny toppnivå.

Mer om: Spotify

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt