SÖS-sjuksköterskor lägger 53 minuter på att logga in i Windows

2022-05-17 10:48  
Foto: Patrik Österberg/TT

Genom smartare inloggning kan akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm frigöra upp till två heltidstjänster per dygn, rapporterar SvD. ”Fullkomligt meningslös tidsspillan”, säger en läkare.

Väntetiderna på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm är långa, och omständliga it-system och krångliga rutiner kan vara en del av förklaringen. 

En tidsstudie som genomförts på SÖS akutmottagning visar att om personalen ska följa alla regler och rutiner kan en sjuksköterska behöva lägga upp till 53 minuter på olika inloggningsrutiner i Windows varje arbetsdag. Det rapporterar SvD.

– Det är en fullständigt meningslös tidsspillan som motsvarar 15 procent av arbetstiden. Bortkastad tid som kostar pengar, men som framför allt tas från patienterna, säger läkaren och tidigare it-konsulten Emmanuele Patti som arbetar på akutmottagningen till SvD. 

Orsaken är att personalen på akutmottagningen delar på ett antal datorer. Varje gång en anställd lämnar datorn ska hen enligt rutinerna ta ut sitt passerkort och logga ut ur systemet för att säkerställa att ingen obehörig kan komma åt journalsystemet. 

Läs mer: Curiositys nya bild från Mars – ser ut som mystisk port

Kan frigöra två heltidstjänster

– Men när man sedan kommer tillbaka och sätter i kortet måste man börja om från början igen och det tar mellan 30 sekunder och tre minuter varje gång innan man kan öppna journalsystemet och röntgenprogram­met med mera. När det händer 20–40 gånger på en dag så blir det väldigt mycket bort­kastad tid. Och så här ser det ut på de flesta akutmottagningar och vårdavdelningar, säger Emmanuele Patti till SvD. 

För att lösa problemet genomför Södersjukhuset nu ett pilottest där datorn tillåts förbli inloggad i Windows, men där personalen måste låsa upp själva journalsystemet med sitt passerkort.  

Om förändringen går att genomföra fullt ut räknar Södersjukhuset med att de kan frigöra tid som motsvarar två heltidstjänster varje dygn bara på akutmottagningen.  

På akutmottagningen pågår även försök med att använda ett system för taligenkänning så att personalen kan tala in uppgifter i journalsystemet istället för att skriva in dem. 

Simon Campanello

Mer om: Sjukhus Windows

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt