”Sonos Beam kan bli den enda högtalaren du behöver”

2018-09-29 06:00  

ANALYS. Det pågår ett högtalarkrig som förmodligen kommer att kräva vissa offer. Men hur det än slutar har Sonos byggt ett riktigt potent vapen med Beam, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Sonos har förlorat mycket. De har förlorat marknadsandelar till Amazon. Börsvärde sedan en skakig notering i början av augusti. Och sin grundare, John MacFarlane, som efter 14 år lämnat posten som vd. MacFarlane gav oss trådlösa högtalare enkla att installera, men hade inte fingertoppskänsla nog att i rätt tid begripa vilket genomslag röstassistenter skulle få.

För fem år sedan var marknaden för hemhögtalare enkel att förstå sig på. Antingen lade man tid, möda och pengar på en bioupplevelse från vardagsrumssoffan. Eller också valde man en enklare och billigare variant, som en Playbar från Sonos, med virtuellt surroundljud. Sedan kom Amazon Echo som ett yrväder en novemberdag 2014.

Läs mer: Här är första glimten av Ikea och Sonos högtalare Symfonisk

Konkurrensen från Amazon och Google

Den smarta högtalaren från Amazon gick att tala med, via röstassistenten Alexa. Echo gjorde inte anspråk på något bioljud och vistades allt som oftast i köksmiljöer. Likafullt har dess framgångar, de som John MacFarlane missbedömde, ändå gett konsekvenser för siffrorna på Sonos nedersta rad.

Numera bor Alexa sedan en tid också i två av Sonos högtalare: den cylinderformade One och det senaste tillskottet i familjen, Beam. En röstassistent är inte längre ett exotiskt tillval, utan en förutsättning för högtalartillverkare att överleva. Utåt säger Sonos att det är bra med konkurrens och att marknaden som helhet växer när aktörer som Amazon och Google gör entré, men det lär knappast vara lika frejdigt internt.

Läs mer: Här är Bang & Olufsen-högtalaren som går att rulla

Som tur är har Sonos inte förlorat allt. Om Beam är något att gå efter är deras förmåga att tillverka bra högtalare intakt. För folk i små lägenheter med öppen planlösning är den både smart och hemmabiokompatibel. Den är kort och gott en arvinge till limpan Playbar, bara i en betydligt mer kompakt form.

Jämfört med Playbar-måtten 90x8,5x14 centimeter ryms Sonos på 65x6,5x10. Längden är 32 procent kortare och vikten har minskat från 5,4 kilo till 2,8 kilo. Även priset har bantats ned. En Playbar kostar strax under 8000 kronor, medan Beam stannar på 4700 kronor. Playbar har ett något maffigare ljud, men inte så maffigt att det är värt att lägga tre extra tusenlappar på det.

Så lyckades Sonos göra Beam liten

Ett skäl till att Sonos lyckats göra Beam så liten är att de fyra fullregisterelementen designats i en oval form som tar mindre utrymme i anspråk. Två av dem är placerade på Beams respektive kortsidor och vinklade i förhållande till frontelementen. Det ger det trekanaliga ljudet en överraskande bra surroundeffekt. Därtill sitter ett diskantelement i mitten som gör dialogen i film och tv-serier kristallklar.

Däremot kan inte de tre passiva baselementen bidra med det ”varma basljud" Sonos skryter om på sin hemsida. Via den app som alla Sonos-prylar kan styras med kan man höja basen, men det har en negativ inverkan på ljudåtergivningen som helhet. Här har Playbar ett litet övertag.

Frågan är vilka dina behov är. Har du småbarn och pustar ut med Netflix om kvällarna är Beam ett utmärkt val för de flesta. Föredrar du enkelhet framför audiofili likaså. Vill du se en actionfilm på lagom hög volym gör Beam ett fenomenalt jobb med att separera kanalerna för god surroundinlevelse. Behöver du fylla 127 kvadratmeter (storleken på lägenheten vårt Beam-exemplar testats i) med festmusik så är det med lite god vilja möjligt, men på riktiga höga volymer blir ljudet en aning kallt och kantigt.

Kan skräddarsy inställningar själv

En påfallande skillnad mellan Playbar och Beam är att ljudinnehållet nu transporteras via hdmi, förutsatt att tv:n är utrustad med en hdmi arc-port (en adapter för optisk anslutning ingår annars). Det innebär att Sonos via Beam kan ta reda på vilken tv som är ansluten och därmed skräddarsy inställningarna för just den modellen utan att användaren behöver göra mycket mer än att peta in hdmi-sladden i rätt port. Det innebär också att användaren kan slå på tv:n eller höja och sänka volymen bara genom att tala med röstassistenten Alexa.

Dessvärre har Amazon inte lanserat Alexa med svenskt tal än, och e-handelsjätten har heller inte gett några besked om när det kan tänkas ske. Googles motsvarighet, Google Assistant, finns på svenska men är än så länge inte kompatibel med Sonos-produkter. Beam klarar sig visserligen utan röststyrning, men det vore onekligen en mer attraktiv produkt med röstfunktionerna aktiverade. Frågan är exempelvis om de fem fjärrfältsmikrofonerna i Beam är tillräckligt kapabla för att täcka en mindre lägenhet med öppen planlösning. För många skulle det – en kombination av smart högtalare och nästan-surround-upplevelse – i så fall förmodligen vara den enda högtalaren de behöver.

Läs mer: Amazon Echo nu som mikrovågsugn, vägguttag och i bilen

Den som för tillfället står svenska användare till buds är Apples trotjänare, Siri. Med henne kommunicerar man med via en Apple-enhet med stöd för trådlösa protokollet Airplay 2. Det är praktiskt att med ett par knapptryck från telefonen, datorn eller surfplattan be Sonos spela upp ljudet från de källor som fungerar med Airplay 2, som exempelvis Spotify, Youtube och Netflix.

Sonos har länge varit första destinationen för den som letat efter en trådlös högtalare. Idag erbjuder dock gamla konkurrenter intressanta alternativ på det området. Nykomlingar som Amazon har plötsligt lanserat hårdvara som visar att de utöver smarta funktioner också vill ge konsumenterna en ljudupplevelse som kan mäta sig med en Sonos-enhet. Det pågår ett högtalarkrig som förmodligen kommer att kräva vissa offer. Men hur det än slutar så har Sonos byggt ett riktigt potent vapen med Beam.

Det här är Sonos

Grundat: 2002, i Santa Barbara, Kalifornien.

Gör: Högtalare. Blev kända för att de levererade trådlösa högtalare, enkla att installera.

Produkter: Playbar och Playbase är avsedda att kopplas till tv:n, men frågan är varför man ska använda dem nu när Beam finns på marknaden. Man kan till dessa addera andra Sonos-högtalare som exempelvis en subwoofer och två Play:1-högtalare för äkta surroundljud, men det är en dyr lösning jämfört med vad konkurrenterna erbjuder. Cylinderformade Sonos One är tillsammans med Beam de smarta högtalarna i sortimentet.

Pris: Sonos Beam kostar omkring 4700 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: Sonos Högtalare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt