Solenergi når nya rekordnivåer i koltunga Polen

2021-03-24 11:55  
Polen är fortfarande ett kolberoende land, men andelen förnybara energikällor ökar i mixen. Foto: Pixabay 

Solceller står fortfarande för en mycket liten andel av Polens elförsörjning. Men siffran ökar, och tidigare i veckan nådde genereringen nya rekordnivåer. 

(Uppdaterad)

Kol står än i dag för den största delen av kakan i den polska energimixen, och kolberoendet ligger på den högsta nivån av alla länder i Europa. Men en grön omställning är på gång. 

Nu har landet nått nya rekordnivåer sett till elgenerering med hjälp av solceller, berättar Notes from Poland.  

”I dag har produktionen med solceller för första gången överstigit 2 GWh!” Det skriver det statligt ägda Polskie Siecie Elektroenergetyczne, PSE, som är ansvarigt för kraftnätet, i ett Twitter-inlägg

Läs mer: Saule Technologies printar solceller i koltunga Polen

Enligt PSE:s uppskattningar genererade solceller totalt 2 248,4 MWh klockan 11-12 måndagen den 22 mars.

Förklaringen till ökningen av solceller?

En möjlig förklaring till skjutsen för solceller är att den polska staten har haft ett subventionsprogram riktat till medborgare för att uppmuntra dem att göra mikroinstallationer av tekniken i sina hem.  

Sett till polska energiinvesteringar är det också solenergi som har fått de största summorna förra året, motsvarande över 13 miljarder svenska kronor.  

Statistikbyrån Agencja Rynku Energii uppger att den installerade effekten för solceller i Polen nu ligger över 4 GW. I början av 2020 låg den på 1,3 GW.

Den polska elproduktionen från solceller under 2020 var 2 TWh. Detta motsvarade 1,3 procent av den totala produktionen.

Polens energiomställning siktar mot 2049

Polen har lovat att stänga alla kolgruvor till 2049, och har även planer på att bygga egna kärnkraftverk.

Efter långa förhandlingar kom den polska regeringen i september 2020 överens med gruvarbetarnas fack: alla landets kolgruvor ska avvecklas till 2049. Årtalet kan tyckas väldigt långt bort. Men att få ett slutdatum har varit en enorm utmaning, inte minst av historiska och politiska skäl. Läs mer om det i Ny Tekniks genomgång av Polens energiomställning.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt