”Sol-Ola”, eldsjälen som fick mikronätet till byn

2018-05-03 06:00  

Kärnkraftsmotståndaren Ola Jönsson är orsaken till att Eons mikronätprojekt hamnade på Österlen. Han var tidigt en förespråkare för förnybar elproduktion och såg till att flera vindkraftverk byggdes kring Simrishamn.

Eons planer på att testa ett mikronät med förnybara energikällor kretsade först kring ön Åstön utanför Timrå. Men där blev bygglovet för vindkraftverket överklagat av några öbor, vilket orsakade förseningar i projektet.

Då började Eon se sig om efter en annan plats, där det redan fanns befintliga produktionsanläggningar. På så sätt hittade bolaget byn Simris, där Ola Jönsson redan hade byggt både ett vindkraftverk och en solcellspark.

I oktober förra året var mikronätet färdigt. Under två testveckor har det varit frånkopplat från det reguljära elnätet. Då har byborna enbart fått sin el från mikronätet.

– Det är helt fantastiskt att man så lokalt kan bygga och försörja sig med el, tycker Ola Jönsson.

I dag är han 84 år och bor i Simrishamn. Lokalt kallas han för Sol-Ola. Det händer att han kommer förbi platsen för mikronätprojektet och tar en kaffe i besöksboden.

Eons mikro-elnät i Simris på Österlen i Skåne. Foto: Daniel Nilsson

Fick andra i Simris med på idén om mikronät

Bland Eons medarbetare benämns han som en eldsjäl, som tidigt ”stod på barrikaderna” mot kärnkraften. Eon-anställda vittnar om att han är en viktig orsak till att byborna i Simris är positiva till och engagerade i mikronätprojektet.

– De flesta i Simris har någon typ av relation till Sol-Ola. Det är klart att hans engagemang och anda har smittat av sig, säger Stina Albing, Eons kundkommunikatör på mikronätprojektet.

Läs mer: Skånsk by självförsörjande på förnybar el

Ola Jönsson växte upp på ett lantbruk och insåg tidigt hur viktigt det var att kor och grisar fick en fin och livskraftig avkomma. Annars blev det ekonomiska problem.

Bomberna som fälldes över Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget, och rapporteringen om vanskapt avkomma därifrån, gjorde stort intryck på honom.

– Det satte sig ju liksom i mitt medvetande på något vis, säger han.

Protesterade mot kärnkraftverket i Barsebäck

Det ledde till att han blev motståndare till både kärnvapen och kärnkraft. Under 70- och 80-talen deltog han i flera protestmarscher mot kärnkraften. Några demonstrationer ledde han själv.

– Vad ska väck? Barsebäck. Vad ska in? Sol och vind, skanderar han i dag över telefon för Ny Teknik.

Under 70- och 80-talen deltog Sol-Ola Jönsson i flera protestmarscher mot kärnkraften. Några demonstrationer ledde han själv. ”Vad ska väck? Barsebäck. Vad ska in? Sol och vind”, skanderar han över telefon för Ny Teknik. Foto: Daniel Nilsson

Sedan gick han från ord till handling. Vid sidan av arbetet som studieorganisatör på Studieförbundet Vuxenskolan gick han med i styrelsen i bolaget Ölandsvind och var med och byggde vindkraftverk på Öland.

När kommunfullmäktige i Simrishamn, på anmodan från en motion, pekade ut tre områden som lämpliga för vindkraft slog han till. Han bildade bolaget Österlenvind med över 100 aktieägare.

Läs mer: Professorn: Här är fem svårigheter med små elnät

Först monterade företaget tre Vestasturbiner om 225 kW vardera nära Simrishamn i början av 90-talet.

– Det var den största som var i serietillverkning då. Sedan 1996 byggde vi en Enercon 500 kW, den var störst i serietillverkning då, berättar han.

Enerconturbinen är det vindkraftverk som nu ingår i Eons mikronätprojekt.

– Det var svårt att finansiera, men det ordnade sig, säger Ola Jönsson.

Efter vindkraftverken byggdes en solcellspark

Försvarsmakten satte sig emot att fler vindkraftverk skulle uppföras på platsen. Men några år senare, 2012, byggde Österlenvind i stället en solcellspark. Då hade statsbidrag nyligen införts för solceller.

– Då var det bara till att tänka om. Jag hade redan marktillåtelse och markägaren var intresserad, och väg hade vi, berättar Ola Jönsson.

Läs mer: Mikronätet i Skåne utmanar gränserna för energimarknaden – kan vara olagligt

För några år sedan såldes vind- och solkraftsanläggningen till ett Örebroföretag. Österlenvind är numera nedlagt.

I dag är Ola Jönsson stolt över vad han har åstadkommit.

– Jag har levt upp till det jag lovade i Barsebäcksmarscher och vid Ringhals och Oskarshamn och Studsvik, alla ställen man har stått och skrikigt, säger han.

Ola Jönsson

Ålder: 84 år.

Bor: I Simrislund.

Utbildning: Sjuårig folkskola.

Mikronätet i Simris

  • Vindkraftverkets installerade maxeffekt: 500 kW.
  • Solcellsparkens installerade maxeffekt: 440 kW.
  • Batteriernas kapacitet: 333 kWh.
  • Batteriernas uteffekt: 800 kW.
  • Reservgeneratorn: Drivs av HVO-diesel (mestadels från slaktavfall).
  • Ö-drift hittills: Vecka 10 (34 timmar och 50 minuter) och vecka 15 (61 timmar och 26 minuter).

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt