Ett mått på brittiska Dysons starka ställning är att deras dammsugare och andra laddbara produkter en gång gjorde anspråk på sex procent av världens litiumjonbatterier. Enligt James Dysons memoarer, "Invention: A life", var detta ett faktum kring åren 2012-2014.
Elbilsdrömmar grusades
När dammsugarkungen 2017 utannonserade planerna på att bygga en elbil kändes det inte helt långsökt, men trots att ett fordon faktiskt utvecklades sänktes projektet av de höga kostnaderna för att ta klivet in i bilbranschen.Redan efter tre år meddelade Dyson att satsningen var avslutad.
I en intervju med Popular Science berättar James Dyson att en betydande faktor var de stora investeringar som krävdes i jakten på ett solid state-batteri. Samtidigt utvecklar företaget nu nästa generations batteri, som ska ha fast elektrolyt.
"Det här är det område som vi arbetar med nu. Och nu är vi på väg in i produktion", säger han till Popular Science.
Ska driva nya produkter
Batteriet verkar dock inte vara avsett för dammsugarna, utan James Dyson berättar att det ska driva en rad kommande produkter som faller utanför bolagets tidigare utbud.
I detta utgör solid state-batteriet en förutsättning för att satsningen ska bli framgångsrik. Enligt företagsledaren kommer produkterna med nästa generations batteri att komma ut på marknaden "ganska snart".
Solid state-batterierna utlovar en högre energitäthet, vilket kan översättas till en utökad räckvidd eller lättare batterier – som i sin tur ger sänkt energiförbrukning jämfört med dagens tunga elbilar.
Till detta blir batterierna mycket säkrare när man tar bort den flytande elektrolyten. Läs mer om tekniken här.
Leder solid state-racet
Att skapa ett batteri med fast elektrolyt som uppfyller bilbranschens alla kriterier har visat sig vara komplicerat. Mercedes blev dock den första tillverkaren med ett solid state-batteri i ett elfordon – även om det rör sig om en buss.

Batteriet i Ecitaro G ska enligt Mercedes ha 25 procent högre energitäthet jämfört med konventionella litiumjonbatterier, och de utlovas ha en förbättrad livslängd. Bussen saluförs nu av Mercedes och det första exemplaret levererades under sommaren i Hamburg.
I Bayern har BMW flaggat för att man kommer att visa upp ett fordon med solid state-batteri 2025, och ha en serietillverkning av battericeller igång mot slutet av årtiondet.
Bygger testanläggning tillsammans
I Storbritannien har sju organisationer gått samman för att utveckla solid state-batterier. I samarbetet ingår bland annat Oxforduniversitetet och Faradayinstitutet, samt Johnson Matthey, som tillverkar katodmaterial. Planen är att gemensamt bygga en anläggning för utveckling av batteriprototyper.
I USA tänker General Motors bygga ett nytt battericenter på det område i Warren, Michigan där koncernen har samlat sin teknikutveckling. Vid Wallace Battery Cell Innovation Center kommer man att ta fram nästa generations Ultium-cell, och på agendan står solid state-batterier. GM har som ambition att uppnå en nära på dubbelt så hög energitäthet som litiumjonbatterierna i dagens elbilar.
Räckvidd: Över 100 mil
I Kina får Nio sägas ligga i täten teknikmässigt, även om det ännu så länge bara handlar om ett löfte. Tillverkaren hävdar att deras deras elbil ET7, som ska släppas 2022, kommer att erbjudas med ett solid state-batteri – och det sägs ge modellen en räckvidd som överstiger 1 000 km.

Nio har profilerat sig med utbytbara batterier, vilket snabbt ska göra den nya tekniken utrullad och tillgänglig för användarna.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.