Snacka om trådlöst: Ericsson ger 5g-radion ström – med laser

2021-10-08 06:00  

Ericsson och amerikanska Powerlight har försett en 5g-basstation med elektricitet helt utan sladdar. ”Vi ville demonstrera för världen att det här är tekniskt möjligt.” 

Om det är något Ericsson är specialister på så är det att klippa banden till gammal teknik, nästan bokstavligt talat. Den svenska telekomgiganten har bidragit till att göra vår värld trådlös. 

Likafullt har deras basstationer varit beroende av sladdar för strömförsörjningen. Fram till nu åtminstone. 

Häromdagen genomfördes i Seattle en demonstration som gav en fingervisning om framtiden. Ericsson och det amerikanska bolaget Powerlight skickade då omkring 200 watt med laser mellan en sändare och en 5g-basstation på 150 meters avstånd. 

– Vi ville demonstrera för världen att det här är tekniskt möjligt, säger Martin Högberg, chef för anläggningsprodukter och anläggningslösningar på Ericsson. 

Powerlights sändare konverterar elektroner till fotoner som skickas över luften i form av en kraftig laserstråle till en mottagare, en fotovoltaisk cell som konverterar fotoner till elektroner, belägen intill basstationen.

Foto: Ericsson

Demonstrationen visade att det är fullt möjligt att strömförsörja en basstation - i det här fallet Ericssons Streetmacro 6701 byggd för 5g på millimetervåg - med metoder som för vissa fortfarande framstår som science fiction. 

Martin Högberg är dock noga med att poängtera att detta är en konceptdemonstration och att det inte är aktuellt med några kommersiella lösningar i närtid. 

– Det krävs att man uppnår skalfördelar om det ska bli lönsamt för våra kunder. Men det är såklart ett enormt intressant sätt att distribuera energi. 

Telekomindustrin har länge aviserat att det med 5g-teknik kommer att ske en förtätning av antalet anläggningar, bland annat beroende på att radio på millimetervågor har kort räckvidd jämfört med dagens mobilnät.

Kan ge flexibilitet

För operatörerna innebär det stora utmaningar. En av dem är att det på vissa platser kan vara mycket komplicerat att dra det kablage som krävs för strömförsörjning, även om platsen i övrigt är förtjänstfull för ett mobilnät. 

– Ibland kan det vara så att det tar upp till ett år innan det ens går att få kraft till en anläggning en operatör vill bygga. Då kan man tänka sig ett användarfall där en sådan här lösning kan användas för att sätta upp en nod som sedan efterhand kan demonteras och flyttas till nästa plats, säger Martin Högberg.

Läs mer: Nu släcks 2g- och 3g-näten – så kan du drabbas

Andra möjligheter: tillfälliga installationer vid större evenemang, katastrofsituationer eller strömförsörjning åt exempelvis flygande drönare.

Powerlight uppger att de ska kunna sända 1 kilowatt över 1 kilometers avstånd. Det innebär att tekniken inte passar det talrika antalet basstationer som kräver mer elektricitet än så. 

Dessutom är effektförlusterna än så länge betydande. På en vanlig telekomanläggning idag ligger kraftkonverteringen typiskt på 98 procent, medan Powerlights trådlösa laseröverföring stannar på jämförelsevis blygsamma 50 procent. Företaget sägs inom kort kunna öka konverteringen till 70 procent. 

Däremot tycks tekniken vara säker. Powerlight har utvecklat en sorts ”lasercylinder”, ett fält med lågenergilaser som omger den kraftfulla strålen i mitten. När något föremål träder in i fältet stängs lasern av på 1 millisekund. Den säkerhetsåtgärden innebär att basstationen kräver ett batteri som tar vid när lasern tillfälligt är inaktiv. 

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt