Smarta telefoner kan avslöja om du är full

2020-08-19 11:10  
Sensorerna i din smarta telefon kan avslöja om du har druckit för mycket alkohol. Foto: Rutgers Center of Alcohol & Substance Use Studies/Journal of Studies on Alcohol and Drugs

Genom att studera ditt gångmönster kan en smart telefon avslöja om du har druckit för mycket alkohol. Forskare ser det som ett steg mot att kunna förhindra rattfyllor.

(Uppdaterad)

Smarta telefoner kan mäta användarnas acceleration, rörelser från sida till sida, upp och ner samt fram och bakåt. Det här vill forskare ta vara på.

– Vi har kraftfulla sensorer som vi bär med oss vart vi än går. Vi behöver lära oss hur vi kan använda dem för att tjäna folkhälsan på bästa sätt.

Det säger läkaren och forskaren Brian Suffoletto i ett uttalande. Han har lett en studie vid University of Pittsburgh School of Medicine där smarta telefoner har använts för att avslöja om någon har druckit för mycket.

Läs mer: Världens Android-telefoner ska registrera jordbävningar

Deltagarna fick gå enligt ett mönster

Studien genomfördes i labbmiljö. Totalt 22 frivilliga mellan 21 och 42 år deltog i försöken. Det första steget var att inom en timme dricka tillräckligt mycket vodka för att ge ett utslag på 0,02 procent alkohol i utandningsluften.

Sedan fick deltagarna en gång i timmen och under sju timmars tid försöka ta tio steg framåt i en rak linje, vända om och gå tillbaka rakt i tio steg. Detta gjorde de med en smart telefon fastspänd på nedre delen av ryggen, med ett elastiskt bälte. Parallellt med dessa försök analyserades alkoholhalten i deltagarnas utandningsluft.

Enligt studien i Journal of Studies on Alcohol and Drugs ska forskarna i drygt 90 procent av gångerna ha kunnat identifiera när alkohol i utandningsluften uppmätte över 0,08 procent (där gränsen för rattfylla går i USA) genom att analysera data från de smarta telefonerna.

Läs mer: Svenska tekniken som används för att testa alla 5g-telefoner

Kan förhindra rattfylla

Forskarna ser studien som ett koncepttest. Det innebär att deras försök kan ligga till grund för vidare studier där smarta telefoner används för att avslöja om någon har druckit för mycket. Men det är en bit kvar dit. Till exempel behöver man göra försök där användare bär smarta telefoner på ett mer naturligt sätt, som i fickan.

I förlängningen skulle den här typen av studier kunna leda till nya sätt att förhindra bland annat rattfyllor och våld, menar forskarna. Detta skulle kunna ske genom att man får en varning när man börjar visar tecken på alkoholpåverkan, med tillhörande råd och hjälp.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt