Smarta högtalaren har blivit en del av familjen: ”Alexa läser sagor för våra barn”

2018-03-26 06:00  

De smarta högtalarna har börjat sitt intåg i Sverige. Och snart kommer röstassistenterna på svenska. Ny Teknik bad en amerikansk familj berätta vad vi har att vänta oss.

Verktyget har funnits längre än homo sapiens. Samma verktyg sägs nu kunna förändra, förbättra och förenkla våra relationer med maskiner.

När it-konsulten Francisco Jeronimo från företaget IDC klev upp på scenen på Mobile World Congress i Barcelona nyligen tog han hjälp av denna gamla teknik för att tala om ny teknik.

– Det är ett paradigmskifte likt det vi såg med tryckkänsliga skärmar. Plötsligt hade man gott om valmöjligheter vid sitt finger. Men att använda rösten är ännu enklare. Och folk kommer att bekanta sig med tekniken tack vare smarta högtalare. När man börjar använda rösten till dem så börjar man snart använda den till andra enheter också, sa han.

En som känner igen sig i hans beskrivning är Charity Watt, advokat i New York, som bor tillsammans med sin make Jared, programvaruutvecklare, och deras två döttrar i en lägenhet i Manhattan-stadsdelen Upper East Side.

– Jag använder faktiskt Siri mycket mer sedan jag började tala med Alexa. Innan dess använde jag aldrig Siri, säger Charity Wyatt.

I det här New York-kvarteret bor familjen Wyatt. Foto: Anders Ahlgren

Medan vi i Sverige fortfarande väntar på att fler ai-assistenter än Apples Siri ska lära sig svenska har de varit som en del av familjen i många amerikanska hem sedan flera år. Alexa, som Charity Wyatt refererar till, är Amazons röstassistent, mest förknippad med deras Echo-högtalare.

Läs mer: KTH ska bygga chatrobot till Amazon Echo

Amazon Echo har nyligen lanserats i Sverige och konkurrenten Googles ai-assistent kommer på svenska senare i år.

– Jag kommer inte ens ihåg vilket år det var vi skaffade en Echo, men jag vet att min make förbeställde en innan de fanns i butik. Så vi har haft en så länge de gått att köpa, säger Charity Wyatt.

Det betyder att Alexa funnits i Wyatt-hushållet sedan 2015. Charity tror inte att äldsta barnet som är fem år ens kommer ihåg tiden innan det fanns en femte medlem i familjen.

– Jag är inte säker på att de förstår att det är en maskin och inte en varelse. Jag antar att de begriper att hon inte är en människa, men de bemöter henne som en person och de kan bli arga och frustrerade om hon inte förstår. ”Alexa är taskig” eller ”Alexa lyssnar inte på mig”.

Microsofts vd Satya Nadella har sagt att rösten kommer att bli lika betydelsefull som mus och tangentbord. Han kallar det mänskliga språket det nya användargränssnittet. Botar är de nya apparna, digitala assistenter de nya webbläsarna och han tänker sig att artificiell intelligens är kittet som binder ihop allt.

Läs mer: Analys: Apples Homepod är en dyr och dum högtalare

Det finns siffror att backa upp det här med. Oavsett vilken analysfirma man kollar med så spås en dramatisk tillväxt. Forrester Research tror att 66 miljoner amerikanska hem – hälften av landets alla hushåll – kommer att ha en smart högtalare inom fyra år.

Med tanke på att enbart Amazon har sålt över 30 miljoner Echo-enheter de senaste två åren ter sig Forresters analys närmast konservativ. Gartner uppger att konsumenter från och med 2020 kommer att spendera minst 2 miljarder dollar om året på smarta högtalare, globalt sett.

I Kina är över 100 företag i gång och utvecklar sin egen version av tekniken. Till och med svenska Spotify ryktas vara på gång med egen hårdvara i den här kategorin.

Familjen i gång med härmleken Simon says. Alexa är lekledare. Foto: Anders Ahlgren

Charity Wyatt ber Alexa att dra ett skämt. Den smarta högtalaren hör aktiveringsordet ”Alexa”, funderar någon sekund och återkommer med ett om pirater, ett skämt som inte låter sig översättas till svenska. Det är naturligtvis en gimmick, men Charity uppger att hon överraskats av hur ofta hon själv talar med Alexa.

– Vi har vårt Spotify-konto kopplat till den och använder den mest för att spela musik. Men på morgonen frågar vi vilket väder det blir och vad klockan är. Vi kan fråga vilka öppettider det är på biblioteket eller hos en affär. När jag lagar mat så kan jag kolla hur många teskedar som krävs för en kopp. Min pappa vill gärna höra på nyheterna när han är här. Man blir lite lat och kollar inte upp något själv, haha. Den har gjort mitt liv enklare.

Läs mer: ”Hej Alexa, kan du avlyssna mitt hem, tack?”

Echo, Google Home, Apples Homepod och flera andra använder mikrofonteknik som på avstånd kan fånga upp röster i ett och samma rum. Det blir således, precis som Charity Wyatt vittnar om med sin matlagning, enkelt att sköta flera sysslor samtidigt.

Den smarta högtalaren kräver inga händer eller ögon och ingen omedelbar närhet. Den anpassar sig till användaren, snarare än tvärtom.

Högtalaren Alexa. Foto: Anders Ahlgren

Det kan tyckas som futtiga detaljer, men de är förmodligen inte obetydliga. I en omfattande studie gjord av J Walter Thompson Innovation Group och Mindshare Futures angav de som deltog att de tre främsta motiven till att använda rösten som gränssnitt är bekvämlighet, att slippa knappa in uppgifter och att det blir enkelt.

Faktum är att våra hjärnor håller med. Neuro-Insight, en marknadsbyrå som använder neurovetenskaplig forskning som underlag åt sina kunder, lät jämföra hjärnaktivitet när vi trycker på en skärm respektive lyssnar på och talar med en digital assistent. Resultatet visade att både vänster och höger hjärnhalva utsattes för en lägre kognitiv arbetsbörda vid röstkommunikation.

Att Charity Wyatt använder familjens Echo till att lyssna på musik är hon inte ensam om. När Capgemini frågade 5 000 användare i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland hur de använder röstassistenter placerade sig musikkonsumtion i topp.

Samtidigt visade undersökningen att 35 procent nyttjat dem för att köpa produkter. Nästan tre av tio användare har gjort betalningar eller skickat pengar via en röstassistent.

Läs mer: Amazons röstassistent flyttar in i BMW och Mini

Och familjen Wyatt har börjat använda Alexa som ett slags barnvakt. Efter att de skaffat sin Amazon Echo bestämde de sig för att köpa två Echo Dot. Det är små puckliknande högtalare gjorda för mindre rum. Därmed kan de tala med Alexa nästan oavsett var i lägenheten de befinner sig.

– Mina barn kan ha väldigt svårt att somna på kvällen och vill oftast att jag stannar med dem därinne. Men min make upptäckte att om Alexa läser en saga för dem så stannar de på rummet och somnar själva.

Charity, Noelle, Jared och Josie har bett Alexa sätta på en barnfilm på tv:n. Foto: Anders Ahlgren

Så Alexa hjälper dina barn att somna?

– Ja. Min äldsta kan bli riktigt uttråkad när hon ska sova men om Alexa läser en saga ... det är nästan som att ha en människa som utstrålar trygghet där inne. Nästan som att någon är med dem.

För Francisco Jeronimo, konsulten på analysfirman IDC, är detta inget konstigt. Utöver att han har liknande erfarenheter från sina egna barns användning av smarta högtalare tror han att våra digitala assistenter verkligen kommer att bli assistenter i ordets rätta bemärkelse.

Individanpassad artificiell intelligens som proaktivt hjälper oss i vardagen. Han nämner filmen Her, där Joaquin Phoenixs rollfigur förälskar sig i en digital assistent (spelad av Scarlett Johansson), som ett exempel på vart vi är på väg.

– Men det kommer inte att ske över en natt, utan steg för steg, säger Francisco Jeronimo.

Skälet till att röstassistenter blivit tillräckligt bra på att förstå hur människor talar och vad de säger bygger på de senaste årens stora framsteg inom maskininlärning. Den har i sin tur möjliggjorts av mer kraftfull hårdvara och, inte minst, tillgång till stora mängder data.

Att enheter som Amazon Echo och Google Home nu finns i miljontals hem har ytterligare skyndat på utvecklingen. Ju mer konversationsdata den artificiella intelligensen matas med, desto bättre blir den på att korrekt uppfatta det som sägs.

– Alexa har helt klart blivit bättre på röstigenkänning sedan vi skaffade vår första Echo. Till en början kunde hon inte förstå barnen alls och jag kände att hon brottades med att förstå vad jag sa. Men nu förstår hon vad femåringen säger till 100 procent och majoriteten av det treåringen säger. Nackdelen med det är att det blir mycket Taylor Swift och Ricky Martin hemma, för ungarna kan bara be henne spela det, berättar Charity Wyatt.

Lägenheten på Upper East Side är ett hyreskontrakt och därför har familjen Wyatt inte bemödat sig med det många andra använder – eller vill använda – sin smarta högtalare till: som en hubb för det smarta hemmet.

– Vi använder den inte fullt ut. Du kan ju styra dina lampor och alla möjliga saker. Om vi haft ett eget hus skulle vi nog använda den till det.

Att ha en eller flera smarta högtalare hemma, med potential att avlyssna alla rum i ditt hem, är för vissa en avskräckande faktor. All bearbetning av konversationer sker dessutom i molnet, eftersom det är där röstassistenternas hjärnor befinner sig. Men Charity Wyatt oroar sig inte.

– Jag läste något om att inspelade konversationer skulle användas i ett mordfall. Jag kan förstå att det för vissa kan utgöra ett bekymmer. Men personligen är jag inte orolig, jag har ändå inget att dölja.

 

Här är fem smarta högtalare

Amazon Echo. En oväntad succé, som fått många konkurrenter att satsa på att utveckla sina egna varianter. Amazon själva har sedan debuten 2015 adderat bland annat lilla Echo Dot och Echo Show, som har skärm.

Google Home. Sena till festen, men Google har tagit upp kampen med sin Home-serie, och har en kraftfull digital assistent som rätt och slätt kallas Google Assistant. Den kommer på svenska senare i år.

Linglong Dingdong. Nej, vi skojar inte. Aktiveringsfrasen är dessutom ”dingdong, dingdong”. Det här är en av de tidigaste smarta högtalarna i Kina, ett land som investerar stort i tekniken.

Raven H. Många smarta högtalare är förvillande lika varandra. Men Raven H, från kinesiska jätten Baidu, sticker minst sagt ut. Och bakom denna iögonfallande design står svenska bolaget Teenage Engineering.

Sonos One. En del analytiker spår att alla framtida högtalare kommer att eller måste bli smarta. Så traditionella tillverkare – om nu Sonos kan sorteras in i den kategorin – rusar för tillfället åt det hållet med sina egna modeller.

Peter Ottsjö

Mer om: Högtalare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt