Skyhöga priser på nya Iphone – trots få nyheter

2018-09-12 22:10  
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT & Jörgen Appelgren

ANALYS. 14 000 kronor för en Iphone? Inte ens Apple tycks vara säkra på att det är en bra strategi, skriver Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö.

Apple-chefen Tim Cook tyckte att det varit en magisk dag. Det är svårt att föreställa sig att så värst många utanför högkvarteret i Cupertino delade den känslan.

För det mesta var presentationen av Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR en utdragen kavalkad av reklamfilmer, hittepåord och allehanda chefer som slog sig för bröstet. Det där är förstås obligatoriska inslag i en Apple-presentation, men det blir desto mer plågsamt att ta del av när de inte har något att komma med.

Den största, och mest besvärande, nyheten dök upp kort efter att presentationen avslutats. Då meddelade Apple i Sverige att startpriset för en Iphone XS Max – med en oledskärm på 6,5 tum – blir 13 995 kronor. Den mindre varianten Iphone XS (5,8 tum) börjar vid 12 795 kronor.

Läs mer: Så har priset på Iphone i Sverige utvecklats under åren

Man skulle kunna tro att Apple – påeldade av succén med Iphone X – är säkra på att deras kunder är redo att betala den sortens överpriser. Trots att konkurrenter som Samsung och Huawei erbjuder likvärdiga, för att inte säga bättre, modeller många tusenlappar billigare. Trots att vare sig Iphone XS eller XS Max tycks innehålla några revolutionerande nya egenskaper.

Man skulle kunna tro det, om det inte vore för Iphone XR. Apple sparade den utannonseringen till sist, vilket gjorde hela presentationen inte bara långtråkig, utan också förvirrande. De fick den nämligen att framstå som minst lika luxuös som sina dyrare syskon.

Jo, den saknar oledskärm, men har i gengäld ”världens mest avancerade” lcd-skärm för mobiltelefoner. Ja, den saknar dubbla kameror på baksidan men vad gör det när den ändå kan ta porträttbilder med hjälp av avancerad programvara (för övrigt något Googles Pixel 2 klarat sedan ett år tillbaka?

Och priset för en XR var visserligen lägre, men det var inte lågt: 9 495 kronor.

Samtliga tre modeller är utrustade med Apples nya A12 Bionic-chip och bolaget skröt om att det är ”konsumentmarknadens första processor som använder 7-nanometersteknik”. Det är möjligen sant, men redan förra veckan visade Huawei upp sitt 7-nanometerchip på teknikmässan Ifa i Berlin.

En uppseendeväckande detalj från presentationen är att de nya modellerna kan ta porträttbilder med vilka man i efterhand kan förstärka eller försvaga bokeheffekten. Men att i postproduktion påverka skärpan är något som varit möjligt i många herrans år. Den en gång så haussade startupen Lytro gjorde kameror med den förmågan. Ändå påstod Apple helt skamlöst att ”det här aldrig gjorts med en kamera tidigare”.

Läs mer: Apple satsar på att utveckla e-simkort

Desto mer imponerande var att nya Apple Watch är utrustad med en elektronisk hjärtmätare som kan användas för att kunna göra EKG-tester när som helst. Men den funktionen kommer inte vara tillgänglig i Sverige, åtminstone inte till en början.

Utöver tre nya Iphone-modeller, nya Apple Watch och några få ord om högtalaren Homepod rymdes inget annat. Inte ett ord om nya Macbook-datorer, kommande Ipad-modeller, redesignade Airpod-snäckor eller när vi kan förvänta oss att Apple tar itu med 5g.

Peter Ottsjö

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt