Skornas historia i nio steg

TEKNIKHISTORIA. De första var enkla "fotpåsar" av skinn, men de äldsta bevarade skorna, 9 000 år gamla, var enkla sandaler.

När den amerikanske antropologen Erik Trinkaus började studera fossila fotben från tidiga människor upptäckte han något märkligt. För 40 000 till 26 000 år sedan började benen i de fyra mindre tårna tunnas ut.

Han tolkade det som att folk börjat använda skor i stor skala. De första var enkla "fotpåsar" av skinn, men de äldsta bevarade skorna, 9 000 år gamla, var enkla sandaler som hittades i Fort Rock Cave i Oregon 1938.

1. Världens äldsta kända lädersko tillverkades för 5.500 år sedan. Den hittades i en grotta i Armenien 2008. Materialet är ett stycke kohud med söm fram och bak.

2. Jotunheimen-skon är den äldsta i skandinavien. Den tillverkades för mellan 3.800 och 3.100 år sedan och återfanns 2006 tillsammans med pilar och en träspade.

3. Stövlar av olika slag associeras med ridkonsten. Tidiga exempel är mongolernas filtstövlar och kinesiska skor liknande dessa från Loulan. De syddes under Han-dynastin, omkring 200 år före vår tideräkning.

4. Farao Tutankhamons sandaler, 3 340 år gamla, återfanns i hans grav tillsammans med flera andra par av olika material. Just dessa är sydda av förgyllt läder.

5. Den romerska legionärens marschkänga, "caliga", kallas ofta missvisande för sandal. Den öppna skon snördes på ovansidan och hade en mycket stadig sula som ofta var försedd med nitar av järn. I kallt klimat bars de ibland med tjocka ullstrumpor.

6. Träskor är en gammal idé för att hålla fötterna torra och kläderna fria från lera. Den japanska varianten, geta, finns i många olika varianter och är en kulturell ikon – i likhet med de nederländska "klompen".

7. Skor med öppen häl, stängd tå och varierande höjd på klacken har återkommit i modet i hundratals år. Marilyn Monroe gjorde dem populära på 1950-talet. Dessa är från 1660-talet.

8. Adolf Dassler började göra skor för idrottare i början av 1920-talet. 1936 kom genombrottet när han sålde skor till de amerikanska stjärnorna som tog guld på olympiaden i Berlin.

Företaget heter i dag Adidas. Brodern Rudolf grundade konkurrenten Puma.

9. Det har nog aldrig funnits så många specialskor som nu, framför allt inom idrott och friluftsliv. Skor för klippklättring har till exempel högfriktionsgummi (ursprungligen från däck för dragracing) och sitter extremt hårt runt foten. De går knappt att gå i.

Teknikhistoria redaktion

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt