Självkörande bilar pekas ut som miljöbomb

2019-10-07 10:00  

En bekväm lyx – men totalt ohållbart och med risk för att skapa trafikkaos dygnet runt. I en ny rapport pekas självkörande bilar ut som en potentiell framtidsskurk och miljökatastrof.

Sedan vi började prata om helautomatiserade fordon har många drömt om en framtid där bilar svischar förbi i en smidig trafiklösning, där köer och olyckor är helt utraderade. Men kommer det verkligen att bli så?

Enligt en ny studie som den europeiska miljöorganisationen Transport & Environemnt låtit göra är det inte alls säkert att vi kommer att kunna realisera vinsterna – och risken är snarare att vi skapar ett nytt ”trafikhelvete”.

Enligt författarna till rapporten så kommer kommersialiserade självkörande bilar att utmana rådande trafikdynamik, och detta på ett sätt som är svårt att förutse. Och om det nya trafikslaget får köra på oreglerat så kommer konsekvenserna snabbt att bli problematiska. En av de saker som dessa autonoma bilar kommer att leda till är trafikstockningar, och det på en enorm skala. Undersökningen kom fram till att lågt pris och tillgänglighet utgör dragningskrafter som till en början kommer uppmuntra allt fler att åka bil, och att många kommer att resa längre än tidigare.

Läs mer: Här sover Tesla-föraren – på motorvägen

Därtill ser studien scenarion där bilar skickas runt för att hämta upp saker eller personer – vilket leder till ytterligare trafik. Resultatet av detta är att till 2050 så kommer trafiken i många Europeiska städer att öka med mellan 50 och 150 procent – något som kan jämföras med rusningstid dygnet runt.

Ytterligare en dimension i det hela är fordonens drivlinor. Under överskådlig tid kommer fossildrivna bilar att finnas kvar, och om de skulle tillåtas köra runt förarlöst kan utsläppen från biltrafik öka med upp till 40 procent. Autonoma fossilbilar bör enligt författarna inte tillåtas, dessutom ser de att det går att göra stora utsläppsvinster genom att helt sonika minska ner gatorna i städer.

Läs mer: Volvo CE utökar 5g-anläggning – ska visa upp prototypmaskiner i utmanande miljö

”Automation, elektrifiering och delning är tre revolutioner som kan förvandla sättet vi färdas på. Men om det här ska visa sig vara något bra för miljön och livskvaliteten i våra städer beror helt på vilka val regeringar, städer och borgmästare gör. Om vi vill ha hållbar mobilitet så måste vi förbjuda förarlösa bilar med förbränningsmotorer samt minska vägutrymmet för alla bilar i våra städer”, säger Yoann Le Petit, mobilitetsexpert på Transport & Environment, i ett pressmeddelande.

Felix Björklund

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt