Sigmastocks-grundaren bygger datafabrik för innovation och ai

2019-05-16 13:00  

Carl Lindberg, medgrundare till ai-förvaltaren Sigmastocks, bygger en datafabrik vid Lindholmen Science Park. Syftet är att tillgängliggöra data och infrastruktur för att påskynda forskning och innovation på ai-området.

I vintras invigdes AI Innovation of Sweden, ett nationellt center för tillämpad forskning och innovation inom artificiell intelligens, på Lindholmen Science Park i Göteborg. Fokus ligger på att accelerera tillämpningen av ai genom samlokalisering, samarbetsprojekt, och delning av kunskap och data.

Nu står det klart att Carl Lindberg bygger en datafabrik inom ramarna för AI Innovation of Sweden. Genom datafabriken vill man tillgängliggöra data och infrastruktur, för att underlätta och påskynda forskning och innovation på ai-området.

– Tanken är att både storbolag, startups, offentlig sektor och akademi ska kunna komma och jobba med detta, antingen tillsammans eller var för sig. För att kunna göra seriös ai behövs både data och kraftfull beräkningskapacitet, och det är vad vi kommer att kunna erbjuda, i kombination med en community där representanter från olika företag och organisationer kan träffas och genomföra projekt. Det ska bli en hub där man sysselsätter duktigt folk tillsammans, helt enkelt, säger Carl Lindberg.

”Det finns en oerhörd energi”

Datafabriken beskrivs som en av de viktigaste hörnstenarna i AI Innovation of Swedens uppdrag, eftersom data är en förutsättning för att utveckla och träna ai. Och det nationella centret uppger att Carl Lindbergs bakgrund gör honom som klippt och skuren för att vara med och bygga upp datafabriken.

Carl Lindberg kommer närmast från Andra AP-fonden där han arbetat med kvantitativ förvaltning, och är docent och doktor i matematisk statistik vid Chalmers. Han är även medgrundare till Sigmastocks, som med hjälp av maskininlärning och finansiell forskning skapat ett verktyg som sätter ihop strategier åt sparare som vill placera sina pengar direkt i aktier i stället för i aktivt förvaltade fonder.

Läs mer: 33-listebolag i nytt samarbete med en svensk bank

Och sedan ett par månader tillbaka ansvarar han för strategiska dataapplikationer på Zenuity, som utvecklar mjukvara för självkörande bilar åt Volvo och Veoneer.

– Jag har alltid varit intresserad av ai, och sökt mig mer och mer mot det. Hittills har Sverige legat lite efter länder som USA, exempelvis, men nu finns ett starkt sug kring ai inom näringslivet, akademin, politiken, och så vidare. Det finns en oerhörd energi. Att då få vara med och bygga upp en sådan här grej är såklart fantastiskt roligt. Att kunna hjälpa till med utväxlingen på all den energi och de initiativ som tas, säger Carl Lindberg.

AI Innovation of Sweden

AI Innovation of Sweden finansieras av Vinnova, Västra Götalandsregionen, industrin, offentlig sektor, forskningsinstitut och akademin. Formell värd för satsningen är Lindholmen Science Park AB.

Fokus ligger på att accelerera tillämpning av ai genom delning av kunskap och data, samlokalisering och samarbetsprojekt. AI Innovation of Sweden etablerar gemensamma resurser, exempelvis den datafabrik som ska tillgängliggöra data på ett nytt sätt, och co-location sites där målet är att öka samarbete, kunskapsdelning och förmågan att attrahera talang.

Över 40 organisationer har anslutit sig, däribland företag som Volvo, Astra Zeneca, Ericsson, Essity och Zenuity.

Tommy Harnesk

Mer om: AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt