När Europas länder ska leva upp till Parisavtalet så kommer vätgas framställd med förnybar energi att vara en viktig beståndsdel för att nå utsläppsmålen – det är vad de två bolagen tror på.
Siemens Gamesa är världens största tillverkare av havsbaserade vindkraftverk och bolagets huvudägare är Siemens Energy. Nu investerar de tillsammans 120 miljoner på att utveckla havsbaserade vindkraftverk som använder sin energi för att direkt producera vätgas via elektrolys av avsaltat havsvatten. Det rapporterar Reuters.
I mitten av 20-talet ska deras vindkraftverk ha börjat producera vätgas. De kommer då att rikta in sig på stora kemiföretag och industrier inom exempelvis stålbranschen där vätet kan ta kolets plats. Upplägget med en lokal vätgasproduktion och pipelines som för den till land innebär dock att kunderna inte bör befinna sig allt för långt ifrån vindkraftverket.
En turbin på 14 megawatt
Den första kommersiella anläggningen hamnar sannolikt på tyskt vatten, i Östersjön eller Nordsjön, och storleksordningen tros bli mellan 100 och 200 megawatt. Utgångspunkten blir en turbin på 14 megawatt som enligt Siemens Gamesa kommer att utgöra bolagets huvudenhet i mitten av 20-talet. Den måste dock byggas om helt för att konverteras till vätgasproduktion.
Med satsningen hoppas de båda bolagen kunna ligga steget före ärkerivalerna Vestas och General Motors. Marknaden har också gett sitt gillande, för efter beskedet om projektet med spjälkning till havs gick Siemens Energys aktiekurs upp med två procent och Siemens Gamesa steg 1,3 procent.
– Det handlar om att utveckla en kommersiellt gångbar produkt. Jag känner inte till något annat bolag som kombinerar vindkraft med elektrolys och högspänningsteknik till havs i ett och samma projekt, säger Christian Bruch, chef för Siemens Energy, till Reuters.
Tyskland har som mål att bli en ledande nation inom vätgas och staten har nu meddelat att man går in med 700 miljoner euro för att stödja tre pilotprojekt som är planerade fram till 2025.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.