Setra startar fabrik för korslimmat trä i Dalarna

2020-02-04 13:42  

Träindustriföretaget Setra startar sin första fabrik för korslimmat trä i Långshyttan. Med bland annat världens största limpress ska fabriken kunna producera 100 000 kubikmeter vid full drift.

Produktionslinjen färdigställs just nu i den 37 000 kvadratmeter stora fabriken, som ska driftsättas under första halvåret 2020. Vid full gång har den kapacitet att tillverka 100 000 kubikmeter korslimmat trä (KL-trä) och 45 000 kubikmeter komponenter för tillverkning av dörrar och fönster.

– Bakgrunden är att vi ser en växande marknad för KL-trä. Det är en produkt som varit etablerad i Centraleuropa sedan lång tid tillbaka, men i Sverige ligger vi lite efter både när det gäller att tillverka KL-trä och att bygga med det. Nu ser vi en starkt ökande trend för KL-trä både globalt och här i Sverige, säger Olle Berg, direktör marknad och utveckling på Setra.

KL-trä har många byggnadstekniska fördelar, enligt Olle Berg.

– Med modern CNC-teknik fräser vi fram urtag för dörrar och fönster direkt i fabriken. Det ger ett effektivt byggande och bättre logistik. Byggelementen är även förhållandevis lätta och enkla att montera, vilket ger billigare transporter och kortare byggtider. Även ur hållbarhetssynpunkt har KL-trä fördelar eftersom det är förnybart och tillverkningen energisnål jämfört med byggmaterial som betong och stål, säger Olle Berg.

Läs mer: Korslimmat trä banar väg för höga trähus – ”Alla pratar trä”

Satsningen på KL-trä handlar för Setra också om att öka förädlingsgraden på befintliga produkter.

– Det här ger en stark synergieffekt för oss som har sju sågverk och två förädlingsenheter. Sedan många år har vi också en framgångsrik produktion av limträ i Långshyttan. Limträbalkar ingår i de flesta träkonstruktioner tillsammans med KL-trä. Det gör att vi blir en helhetsleverantör inom träbyggnadsprojekt, säger Olle Berg.

Världens största limpress har ett pressbord på sex gånger tjugo meter. Foto: Ola Högberg

Den nya fabriken får bland annat ett automatiserat höglager och världens största limpress, med ett pressbord på sex gånger tjugo meter som gör det möjligt att pressa två stora KL-träskivor sida vid sida.

– Produktionslinjen är högautomatiserad vilket gör det möjligt att få millimeterprecision i tillverkning av byggelementen, säger Olle Berg.

Läs mer: Podcast: Varför bygger vi inte fler riktigt höga trähus?

CNC-maskinen är utrustad med flera olika sorters verktyg och klarar både precisionsarbete och grövre utskärningar.

– En så kallad moderplatta går in i CNC-maskinen där man skär ut hål för fönster och dörrar, eluttag samt infästningar. Det ger en väldigt hög grad av prefabricering, säger Olle Berg.

Setra ska även ta vara på bioprodukterna som faller ut vid tillverkningen av korslimmat trä. Bland annat byggs ett flishus i anslutning till fabriken, och en ny biopanna installeras.

Fakta: Detta är korslimmat trä

Korslimmat trä, även kallat KL-trä eller CLT (Cross Laminated Timber), tillverkas av minst tre skikt hyvlat trä som läggs i rät vinkel mot varandra i fiberriktningen, varefter de limmas och pressas ihop.

Det ger ett byggelement med hög tvärstyvhet och små fuktbetingade rörelser, och byggkomponenternas höga prefabriceringsgrad medför snabbt montage.

Fakta: Detta är Setra

Setra Group, eller Setra, är ett av Sveriges största . Det är specialiserat på sågade och förädlade träprodukter av furu och gran för tillverkning av byggelement, byggkomponenter samt möbler, och kunderna återfinns främst inom bygg- och träindustri.

Omkring 65 procent av försäljningen utgörs av export till Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Asien.

Setra Group har cirka 800 medarbetare på åtta anläggningar i Sverige, och har även en anläggning i Storbritannien. I koncernen ingår sju sågverk och två förädlingsenheter.

Tommy Harnesk

Mer om: Setra Trä

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt