Science fiction har tagit över tv-rutan igen – här 9 serier att hålla koll på

2018-06-14 06:00  

Från Star Trek och Lost In Space till The Expanse och 12 Monkeys. Sci-fi har hämtat sig från sin tynande tillvaro och fått ett enormt uppsving i tv-rutan.

Under några veckor i maj utspelade sig en intensiv kamp på liv och död. Hundratusentals tappra nätkrigare drog vapen för The Expanse, vår samtids kanske mest älskade rymdopera.

Den tar oss 200 år fram i tiden. Mänskligheten har kolonsierat solsystemet och det rasar ständiga konflikter mellan de rika jordborna, militärregimen på Mars och den förtryckta arbetsklassen som lever på rymdstationer i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

En snårig verklighet som en skara omaka antihjältar ombord på fraktskeppet Canterbury måste navigera – samtidigt som de råkar få mänsklighetens öde i knät.

Klyschorna kanske frodas, men det är objekt sett den bästa science fiction som sänts på tv sedan Battlestar Galactica lämnade oss.

Fast serien blev inte någon kassako för tv-nätverket Syfy som beställt den. I början av maj meddelade bolaget att de inte skulle beställa någon fjärde säsong och serien såg ut att sakta försvinna i rymdens mörker.

Läs mer: Idén om att byta ut sin hjärna födde science fiction-roman

Men reaktionerna kom genast. Fans bad och bönade om att Amazon eller Netflix skulle rädda serien, som streamingtjänsterna gjort flera gånger innan när traditionella tv-producenter fått nog. Hundratusentals skrev under en namninsamling och snabbt skramlades pengar för att ett flygplan med en banderoll med budskapet ”Rädda The Expanse” skulle flyga över högkvarteret för Amazons tv-divisions.

Självfallet slet sig också George RR Martin än en gång från sitt arbete med att skriva klart nästa bok i Game of Thrones-följetongen för att säga ifrån på skarpen.

Det lönade sig. Efter ett par veckors intensiva protester gick Amazons vd Jeff Bezos ut med beskedet att nätjätten kommer att producera ytterligare en säsong av serien. Canterburys äventyr fortsätter en tid till.

The Expanse är ett tydligt exempel på vilket genomslag science fiction fått. Efter ganska många år som en hyfsat perifer genre, framförallt på tv-skärmen, är sci-fi tillbaka med full kraft.

Och mer blir det. Netflix gick nyligen ut med att den något skeva dubbelgenren science fiction och fantasy gått om humorserier som det populäraste innehållet bland kunderna. Något som givetvis syns i produktionerna. Analysfirman Ampere Analytics bedömer att närapå var tredje Netflix-dollar kommer att läggas på att producera science-fiction och fantasy de närmaste åren.

Läs mer: Vi söker i rymden – efter oss själva

Varför slår science fiction till just nu? Det finns förmodligen en rad anledningar, men författaren Charlie Jane Anders uttrycker det kanske bäst:

”Science fiction är alltjämt en oändlig källa av metaforer för verkliga problem som krig, internationella anspänningar, klimatförändringar – men ger samtidigt skäl att se optimistiskt på att vi människor fortfarande kan lösa våra problem och nå stjärnorna”, säger hon i en intervju med New York Post.

Så från ett fåtal titlar av blandad kvalitet finns plötsligt en djungel att navigera i. Här är de bästa science fiction-serierna på tv just nu:

Westworld

Andra säsongen sänds på HBO Nordic.

En nöjespark där människor kan döda och våldta robotar som är nästan kusligt människolika. Vad skulle kunna gå fel? Jonathan Nolan och Lisa Joys har gjort en mästerlig och beroendeframkallande tolkning av Jurassic Park-författaren Michael Crichtons bok med samma namn.

Serien är nästan lika invecklad som påkostad, och för den som verkligen vill hänga med i turerna rekommenderas podcasten Decoding Westworld, som analyserar vartenda avsnitt i in i minsta detalj.

The Expanse

Tredje säsongen sänds på Syfy.

The Expanse är ett klassiskt rymdäventyr med en grupp omaka antihjältar som får mänsklighetens öde i knät. Serien bygger på James SA Coreys böcker med samma namn och utspelar sig 200 år i framtiden när mänskligheten koloniserat solsystemet. Efter tre säsonger har den byggt upp en trogen fanskara, men lades plötsligt ned av tv-kanelen Syfy för att kort därefter plockas upp av Amazon.

12 Monkeys

Fjärde och sista säsongen har premiär på HBO Nordic den 15 juni.

Ett virus har utplånat nästan hela mänskligheten. Den enda räddningen är att James Comey kan resa tillbaka i tiden och stoppa den mystiska organisationen Army of the 12 Monkeys från att sprida den dödliga sjukdomen. Men viruset visar sig snart vara en liten del i ett mycket större spel. 12 Monkeys är en nyversion av Terry Gilliams klassiska film med samma namn, men tv-serien har ett mycket större omgång och berättar en vidare historia som kretsar kring tidsresor och mänsklighetens förfall.

Läs mer: Så nära är vi tekniken i Ready Player One

Star Trek: Discovery

Andra säsongen har premiär på Netflix i november.

Ett bevis på att science fiction är tillbaka är att Star Trek återvänt till tv-rutan efter tolv års frånvaro. Star Trek: Discovery är en betydligt mer modern och mörk version av den eviga rymdoperan, och har lämnat formatet med fristående avsnitt till förmån för en mer sammanhållen berättelse som spänner över hela säsonger.

Black Mirror

Fyra säsonger finns att se på Netflix.

Novellfilmssamlingen om teknikens baksidor har nästan gått och blivit ett begrepp. En naturlag är att varje inlägg i sociala medier om systematiska integritetskränkningar eller läskiga ai-tillämpningar har tolv kommentarer som jämrar att vi snart lever i ett Black Mirror-samhälle.

Serien började sitt liv i periferin hos brittiska Channel 4 i början av 2010-talet, men fick sitt riktiga genomslag när Netflix plockade upp den för ett par år sedan.

Altered Carbon

Första säsongen finns att se på Netflix.

Har du ett Blade Runner-sug efter förra årets uppföljare kan Altered Carbon med Joel Kinnaman i huvudrollen vara ett gott substitut. I en inte alltför avlägsen framtid har vi lyckats utveckla teknik för att föra över vårt medvetande i digital form, och våra kroppar är bara kött.

Ingen behöver dö längre, och den rikaste procenten lever sina dekadenta liv långt ovan molnen, medan resten av mänskligheten kämpar för livet i storstädernas dystopiska skumrask. Serien har en något svag start men tar sig ordentligt efter några avsnitt.

Philip K Dick's Electric Dreams

Första säsongen finns att se på Amazon Prime.

Blade Runner möter Black Mirror i Amazons ambitiösa miniserie där varje avsnitt tacklar en av science fiction-författaren Philip K Dicks noveller. Där finns det ett gediget arkiv att ösa ur. Dicks böcker finns med som förlaga till filmer som Blade Runner, Minority Report och Total Recall för att nämna några.

The First

Första säsongen har premiär senare under 2018, det är oklart var den kommer att sändas i Sverige.

Förväntningarna är på topp inför The First, en serie om de första människorna som koloniserar Mars från House of Cards-skaparen Beau Willimon. Det är i övrigt tyst om serien förutom att Sean Penn och Natascha McElhone (Californication, Designated Survivor) spelar huvudrollerna. Vi har inget exakt premiärdatum, men räkna med att den landar mot slutet av året.

Lost in Space

Första säsongen finns att se på Netflix.

Om du letar efter bevis på att en genre är på väg att slå igenom ska du leta efter familjeunderhållningen, eller hur? Lost in Space är en nyversion av 60-talsserien med samma namn, fast med betydligt mörkare undertoner.

Resultatet är en ofta underhållande och bitvis spännande historia, även om serien till den rymdintresserade journalisten Andrev Waldens förtret saknar viss vetenskaplig förankring.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt