Satya Nadella: Här är supertrenderna som kommer att revolutionera datorerna

2019-02-27 07:18  
Satya Nadella, Microsofts vd, under sin dragning på Mobile World Congress. Foto: Mobile World Congress

Blandad verklighet, ai och edge computing. Det är begreppen som du bör hålla noga koll på under de närmaste åren, enligt Microsofts vd Satya Nadella.

En av de mest namnkunninga som talar på årets upplaga av Mobile World Congress i Barcelona är Satya Nadella, vd för mjukvarujätten Microsoft. På måndagskvällen höll Nadella en fullsatt dragning på mässan.

Ämnen för kvällen var digital transformation. Få andra personer är mer lämpade än Satya Nadella att prata om just det. Under sin tid som verkställande direktör har han mer eller mindre vänt upp och ner på Microsoft. I praktiken har det handlat om att skifta fokus till en molnbaserad affärsverksamhet.

Strategin har varit mycket framgångsrik. Prenumerationsbaserade Office 365, med 155 miljoner företagsanvändare världen över, är den snabbast växande produkten i företagets historia. I december 2018 av passerade Microsoft dessutom en viktig milstolpe när bolaget nådde ett börsvärde på 851 miljarder dollar, och då blev världens mest värdefulla företag.

Under sin dragning lyfte Satya Nadella fram tre supertrender med potential att ”förändra datoranvändningen helt och hållet”. Alla företag som vill kunna driva utvecklingen framåt inom sitt område bör hålla noga koll på vad som sker inom just dessa tre områden, var Nadellas budskap.

1. Mixed reality – ”blandad verklighet”

Tillväxten för augmented reality, förstärkt verklighet, har varit trög. Enligt analysföretag Statista såldes 800 000 augmented reality-glasögon världen över under 2018. Det kan jämföras med 200 000 enheter för 2017, och 100 000 enheter 2016. 

Att det stora kommersiella genombrottet fortfarande lyser med sin frånvaro hindrar dock inte Microsoft från att storsatsa på mixed reality, som ses som nästa steg i utvecklingen. Mixed reality handlar om att kombinera egenskaperna hos både virtual reality och augmented reality.

Vad innebär det i praktiken? Kortfattat kan man säga att det handlar om att göra det möjligt för både virtuella och fysiska objekt att interagera med varandra i realtid.

Läs mer: Processorer i tre dimensioner – så ska Intel rädda Moores lag

På MWC lanserade Microsoft andra generationen av mixed reality-glasögonen Hololens. Satya Nadella talade varmt om möjligheterna som tekniken erbjuder, bland annat när det gäller att skapa en mer intuitiv användarupplevelse.
– För mig är det tydligt att mixed reality visar var användargränssnitt är på väg mot i framtiden. Du har tal, gester, ögonstyrning och virtuella objekt som går att peka på – och du kan använda alla dessa metoder för att interagera med systemet på ett sätt som känns helt instinktivt, sa Nadella.

2. Artificiell intelligens, ai

Ai är knappast en ny trend, men vi börjar se allt fler tillämpningar av artificiell intelligens.
– Utvecklingen som sker inom området är helt fenomenal – bara se på framstegen inom röst- och bildigenkänning. En av de viktigaste frågorna framöver är hur vi ska kunna destillera kunskap från ai-utvecklingen som kommer att få ett explosivt genomslag i våra liv, sa Satya Nadella.

3. Edge computing (och 5g)

Begreppen är ”edge computing” eller ”fog computing”. Innebörden är att databearbetningen sker i utkanten av molnet, nära marken (som i att dimma är ett marknära moln) och användaren.

Lösningen bygger på en nätarkitektur där delar av eller hela beräkningar kan ske i datahuben på en uppkopplad pryl eller i en router, till exempel. Följden blir att det bara är viss data som behöver skickas vidare till molnet för bearbetning där, vilket i sin tur minskar belastningen på nätverken, sänker kostnaderna och ökar säkerheten.

En annan teknik som Satya Nadella tror kommer att få en stor betydelse för edge computing är framväxten av 5g-nätverk.
– I framtiden kommer vi se att datorberäkningar sker överallt i våra liv. Det kommer att ske molnet, det kommer att ske i utkanten. 5g är den teknik som gör det möjligt att få till databeräkningar i utkanten med superlåg latens, sa Microsoft-vd:n.

Kalle Wiklund

Mer om: Microsoft Datorer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt