Samsung-chefen: ”Kommer att dyka upp 5g-mobiler i fler prisklasser”

2019-02-26 14:15  

I sommar släpper Samsung sin allra första 5g-mobil. Men redan nästa år kan vi förvänta oss en bredare utrullning av tekniken, säger Samsung-chefen Mark Notton.

Det har varit en minst sagt hektiskt vecka för Mark Notton, ansvarig för Samsungs produktportfölj på den europeiska marknaden.

I onsdags lanserade den sydkoreanska tillverkaren sin nya toppmodell Galaxy S10 tillsammans med Galaxy Fold, en vikbar mobil som kommer att kosta minst 20 000 kronor.

Nu sitter han tillsammans med Ny Teknik i ett litet, helt vitt pressrum bakom Samsungs enorma mässyta på årets upplaga av Mobile World Congress i Barcelona.

Som ansvarig för Samsungs produktportfölj är det hans uppdrag att bestämma vilka produkter som till syvende och sist hamnar i våra europeiska butiker.

Galaxy S-serien har hängt med i nästan tio år nu. Vad är ni mest stolta över när det gäller nya Galaxy S10?
– Jag är personligen mest stolt över antalet nya innovationer som finns med i år. Vi har flyttat fram gränserna för vad som är möjligt att göra med en mobilskärm. Dels genom den nya dynamiska amoled-skärmen med bättre färgåtergivning och kontrast, dels genom att placera kameran i ett laserutskuret hål i skärmen.

Största utmaningen i utvecklingen av Galaxy S10-modellerna

Nytt för i år är också att Samsung har ersätt tidigare teknik för fingeravtrycksavläsning med en ny ultraljudssensor som är inbyggd i skärmen. Att lyckas med detta var den absolut största utmaningen rent ingenjörsmässigt under utvecklingen av Galaxy S10-modellerna, enligt Mark Notton.

– Kunderna har efterfrågat den typen av teknik i flera år, men det är först nu som vi har kunnat hitta en lösning som vi tycker är mest optimal. I grund och botten handlar det om att göra en fingeravtryckssensor som är både snabb och enkel att använda.

Varför har ni inte kunnat använda tekniken tidigare?
– Rent tekniskt är det en utmaning att lyckas integrera ultraljudssensorn i skärmen, och samtidigt säkerställa att ljudvågorna som används för att läsa av fingeravtrycket kan gå från sensorn, genom skärmpanelen och vidare till ditt finger. När väl det var löst behövde vi också se till att ultraljudssensorn kan kommunicera med den krypterade enklaven där vi lagrar information om användarnas fingeravtryck på Galaxy S-telefoner, säger Mark Notton.

– Att lyckas få till laserutskärningen för kamerahålet är också mycket svårt att göra i stor skala. Det är en sak att tillverka en förserie, och en helt annan att massproducera miljontals enheter- och att dessutom gör det på ett sätt där man inte förstör hälften av skärmarna i processen, fortsätter han.

Läs mer: Här är Samsung Galaxy S10 – som släpps i 5g-version

Hur mycket längre framåt kan ni pressa utvecklingen när det gäller skärmar?
– Om du hade frågat mig för fyra år sedan om det hade gått att skära ut ett kamerahål i skärmen, hade jag förmodligen svarat att det är enormt svårt. I dag har vi lyckats med det. Men för att kunna göra det har vi varit tvungna att ta bort vissa sensorer som tidigare har funnits i skärmen, exempelvis iris-skannern. Det var inte ett helt lätt beslut för oss. Till slut bestämde vi oss för att göra det, och kunde på så sätt kunna öka skärmytan, eftersom det är vad våra köpare vill ha. Men vem vet vad som är möjligt i framtiden. Tiden får utvisa, helt enkelt.

Kämpar med digitala assistenten Bixby

Ett annat huvudbry rent utvecklingsmässigt är den röststyrda assistenten Bixby, som utgör kärnan i Samsungs ai-system. Satsningen på artificiell intelligens är, föga förvånande, mycket viktig för Samsung. I likhet med andra tillverkare använder bolaget ett dedikerat ai-chipp för maskininlärning med neurala nätverk i sina premiumtelefoner.

Läs mer: Sony tar Xperia 1 längre än någon annan

Maskininlärningen gör det möjligt att i viss mån anpassa användarupplevelsen på Samsungs mobiler. Genom att använda bildigenkänningsteknik kan telefonen exempelvis identifiera ett visst antal motiv, och sedan automatiskt anpassa kamerainställningarna utifrån det som man vill fotografera.

Bixby lanserades 2017, och under åren har Samsung fått en hel del kritik för att utrullningen av rösttekniken inte går tillräckligt snabbt. I dagsläget kan Bixby förstå sju språk, däribland kinesiska, engelska och tyska. På sikt ska fler språk läggas till, men processen är långsam och komplicerad.

– Det krävs enormt mycket testande för att lära Bixby ett nytt språk. Ta Storbritannien som exempel – där finns en stor mängd olika engelska dialekter som systemet måste kunna förhålla sig till.  Ibland kan vi britter inte ens förstå varandra, och att skapa en motor som är tillräckligt flexibel för att klara av den komplexiteten är väldigt svårt, säger Mark Notton.

Därför kostar S10 5g 20 000 kronor

5g år årets stora trend på Mobile World Congress. Flera tillverkare visar upp sina första 5g-mobiler på mässan. I Samsungs monter kan besökarna känna på en 5g-kompatibel variant av Galaxy S10. I nuläget är oklart när telefonen ska släppas i Sverige, men den kommer att nå andra marknader innan sommaren. Och den som vill köpa telefonen då måste vara beredd att betala motsvarande drygt 20 000 kronor.

Läs mer: Nokia presenterar nya monstermobilen Pureview 9

Er första 5g-telefon är väldigt, väldigt dyr. Vilka kommer vilja köpa den?
– Det är framför allt konsumenter som är beredda att betala extra för den senaste tekniken. Galaxy S10 5g har flera funktioner som de andra S10-modellerna saknar, bland annat en 3d-kamera och ett större batteri. För oss representerar 5g-modellen toppskiktet i premiumsegmentet, och priset är satt därefter.

När kan ni sänka kostnaderna för 5g-telefoner så att tekniken blir mainstream?
– I år ser vi de första 5g-mobilerna premiumsegmentets toppskikt. Nästa år kommer vi att få se flera 5g-produkter mer brett i premiumsegmentet, tror jag. Och under åren som följer kommer det att dyka upp 5g-mobiler i fler prisklasser. Kostnaderna kommer att minska allt eftersom. Vi såg den utvecklingen med 4g-telefoner, och jag förväntar mig inget annat än att samma sak kommer att ske när det gäller 5g, säger Mark Notton.

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt