Så ska ABB ta 5g till industrin med Ericsson

2019-04-03 06:00  

ABB och Ericsson vill öka takten för 5g och uppkopplade industrier. Efter vinterns stora försäljning har ABB pekat ut fyra steg mot att bli ledande inom digitalisering

ABB och Ericsson har ingått ett partnerskap (Memorandum of Understanding) kring att gemensamt accelerera utvecklingen av trådlös automatisering och flexibla fabriker. Beskedet lämnades under den pågående Hannovermässan i Tyskland.

Syftet är att utveckla förbättrade uppkopplade tjänster, industriell iot och artificiell intelligens, vilket ligger i linje med inramningen av hela mässan: Industri 4.0, det vill säga en digitaliserad tillverkning vilket möjliggörs av bland annat 5g.

Johan Söderström, vd för ABB Sverige, säger att han är stolt över partnerskapet med Ericsson. Telekombolagets kompetens inom uppkoppling och 5g kompletterar ABB:s kompetens inom robotik och automation.

”Därför blir Hitachi ett bra hem”

I vintras blev det klart att ABB säljer av sin elnätsdivision till japanska Hitachi. Försäljningen ska vara genomförd till juni 2020, enligt Johan Söderström.

– Hitachi producerar redan i dag el men sysslar inte med krafttransmission och distribution. Därför blir Hitachi ett bra hem, säger han.

Läs mer: ABB-expert: ”Den andra digitaliseringsvågen påverkar alla”

Samtidigt som försäljningen av kraftnätsdivisionen lanserade ABB en helt ny intern struktur, baserad på fyra nya ”entreprenöriella affärsområden”. Organisationen gick live så sent som i måndags och består av:

  • Elektrifiering
  • Industriell automatisering
  • Robotik och diskret automatisering
  • Motorer och drivsystem (eng: Motion)

Förändringen syftar till att göra ABB till en ledare på digitala industrier, som Johan Söderström uttrycker det.

– Vi är redan marknadsledare inom Motion och tvåa på de andra affärsområdena, säger han.

Kommer vi att få se fler strukturella förändringar för att möta det föränderliga industriella landskapet?

– Det får min vd svara på. Vi har gått ut med det vi har gått ut. Det känns bra, det är den största förändringen sedan 1988 då vi skapades ur Asea och Brown Boveri, säger Johan Söderström.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt