Så mycket koldioxid kan 7,5 miljarder träd fånga in

2019-10-07 11:15  
Fysikern Rhett Alain har undersökt hur nyplanterade träd kan påverka koldioxidhalten i atmosfären. Foto: Pixabay

Vilken roll skulle det spela för klimatet om var och en av oss planterar ett träd? Wired har låtit en fysiker göra en uträkning.

(Uppdaterad)

Om vi tänker oss att varenda människa på jorden planterar varsitt träd, hur skulle det påverka koldioxidnivåerna i atmosfären? Fysikern Rhett Allain, forskare vid Southeastern Louisiana har undersökt saken för tidskriften Wireds räkning och resultatet är hoppingivande.

Rhett Allains räkneexempel utgår från en 15 meter hög tall med en diameter på 1,5 meter. Om 7,5 miljarder individer planterar en tall var som växer sig så stor kan det i förlängningen sänka koldioxidnivån i atmosfären med cirka 6 procent jämfört dagens nivå, är hans resultat.

Uträkningarna utgår visserligen från en mängd förenklade antaganden, som att tallarna skulle likna varandra i omfång och storlek. Men Rhett Allain menar att den centrala frågan är om hans modell kan bedömas vara partisk åt något håll.

Då lyfter hans själv fram en uppenbar sak: att han inte räknar med trädens grenar. Detta gör dock att den koldioxidreduktion som nyplanterade träd kan antas bidra till antagligen underskattas i uträkningen, menar han.

Läs mer: Sverige missar globalt utsläppsmål: ”Det är oroande”

Rhett Allain har också tittat på hur mycket mark som skulle krävas för att plantera så här många nya tallar. Om vi förutsätter att de planteras i ett fyrkantigt rutnät med fem meters mellanrum blir det ungefär 186 000 kvadratkilometer, vilket är mindre än den amerikanska delstaten North Dakotas storlek. Regnskogen i Amazonas är ungefär 5,5 miljoner kvadratkilometer stor.

Hela uträkningen finns på Wireds hemsida.

Ny Teknik har fått många frågor om beräkningen efter att artikeln har publicerats. Vi har därför hört av oss tilll Rhett Allain som svarar så här:

”Min uppskattning grundade sig på lokala träd här i området (i Louisiana) där vi har många tallar. 1,5 meter är ganska rimligt. Men i slutändan är det här bara en uppskattning. Om du vill, kan du gå in i koden som jag la upp och ändra storleken på trädet för att se vilken påverkan det skulle få.”

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt