Så mycket kapades elnotan med bostadsbolagets mät- och styrsystem

2018-06-20 15:01  

Det kommunala fastighetsbolaget i Örebro har sänkt sin elnota tack vare ett egetutvecklat mät- och styrsystem. Nu ska systemet ut på marknaden och säljas till andra fastighetsbolag.

Örebrobostäder har utvecklat det egna systemet för fastighetsautomation med inspiration från industrin. I dag kombinerar systemet iot, internet of things och ai, artificiell intelligens.

Uppkopplade sensorer, som bland annat mäter elförbrukning, rapporterar mätdata till systemets hjärna, PLC:n, (programmable logic controller).

– På så sätt får den artificiella intelligensen korrekt indata att jobba med, berättar Fredrik Billing på företaget Innoenergy, som har vidareutvecklat Örebrobostäders system.

El- och automationschefen på Örebrobostäder, Jonas Tannerstad, har en bakgrund som utvecklingsingenjör i maskinindustrin. Han har vurmat för fasighetsautomation med öppna system och standarddelar.

I Ny Teknik har han tidigare beskrivit sin frustration över att bli inlåst till en specifik leverantör. Därför ville han bygga ett eget system där varje del var utbytbar med standardiserade produkter.

”Vi ser om fläktaggregat drar för mycket”

Genom årens lopp har Örebrobostäder skapat ett mät- och styrsystem på samma sätt som maskiner byggs i industrin.

– Vi använder industriell automation. Vi köper ett industriellt PLC som kommer tomt. Sedan fyller vi det själva med mjukvara som vi har egen rådighet över. Från en dag till en annan kan vi ändra mjukvaran och göra egenutvecklade anpassningar, säger Jonas Tannerstad.

Kika in i Örebrobostäders teknikrum här:

På senare år har Innoenergy lagt till molntjänster och artificiell intelligens. Genom maskininlärning blir systemet bättre och bättre på att optimera energianvändningen.

Sedan 2005 har Örebrobostäder sänkt sin elförbrukning med 40 procent och värmeanvändningen med 15 procent. Mät- och styrsystemet är en viktig orsak, även om det inte kan tillskrivas hela sänkningen, enligt Jonas Tannerstad.

– Vi har fått ett jättebra underlag för att utföra åtgärder. Husen övervakar sig själva och vi får bra nyckeltal. Vi kan se om ett fläktaggregat eller en motorvärmare drar för mycket el, säger han.

”Dela med sig av sina tillgångar”

Nu ska den tekniska plattformen kommersialiseras. Via det nya företaget Power 2U, bildat av fem regionala energibolag och Innoenergy, ska plattformen säljas till andra fastighetsbolag.

Förhoppningen är att fler fastighetsbolag då ska kunna minska sin energianvändning. Men det är bara början.

Inom Power 2U finns också planer på att koppla ihop flera fastigheter med varandra för att optimera energianvändningen inom så kallade lokala energisystem. Till exempel kan flexibilitet skapas genom att värmen i elementen sänks ett par grader så att fjärrvärmeverket inte behöver elda med kol.

– Vårt koncept bygger på tre delar. Steg ett är att reducera energi, steg två handlar om att producera el via solpaneler, batterier eller elbilsladdning, och steg tre är att dela med sig av sina tillgångar, berättar Fredrik Billing, interims-vd på Power 2U.

”Det känns som en milstolpe”

Innoenergy och Power 2U har erfarenhet av steg tre från ett projekt hos Örebrobostäder, där sju fastigheter försågs med batterier som kopplades samman via en molntjänst. Syftet med projektet var att undersöka om de sju energilagren kunde bistå elnätet med frekvensreglering.

– Det föll väl ut. Vi levererade frekvensreglering via batterierna, säger Fredrik Billing.

Ett av energibolagen som står bakom Power 2U är Öresundskraft.

– Plattformen ska hjälpa till att styra och optimera energianvändningen. Det är många som gör det i dag, men med plattformen kan man göra det med automatisering och ai. Det skapar en flexibilitet, säger Kristina Lindgren, affärsutvecklingsansvarig på Öresundskraft.

På Örebrobostäder är Jonas Tannerstad stolt över att plattformen nu ska ut på marknaden.

– Jag är jätteglad. Det känns som en milstolpe. Det är det här vi har velat, men haft svårt att göra själva. Vi har fullt upp med våra fastigheter och kan inte utrulla idén själva, säger han.

Power 2U

Företaget Power 2U har bildats av Innoenergy och de fem regionala energibolagen Öresundskraft, Jämtkraft, Tekniska Verken, Umeå Energi och Jönköping Energi.

Linda Nohrstedt

Mer om: IOT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt