Så lever han helt oberoende av elnätet

2019-06-05 06:00  

Andreas Olsson vill inte ha någon elräkning. Det är anledningen till att hans hus utanför Kristianstad är off grid – helt självförsörjande på el.

Tomten är strösslad med solceller. Stora blå paneler i olika former står uppradade längs ett buskage. Ovanpå ett skjul sitter svarta tunnfilmssolceller. Mindre paneler syns här och var i trädgården.

– Sommartid har jag så mycket el att jag inte vet vad jag ska göra av den, säger Andreas Olsson och startar robotgräsklipparen.

Mitt på gräsmattan tronar två vindkraftverk på master. Men bara den ena snurrar, den andra är inte inkopplad än.

Solens strålar utnyttjas också för värme. Huset är utrustat med två typer av solfångare, en med vakuumrör för varmvatten och en hemmabyggd panel för varmluft.

"Måste fokusera på när förhållandena är sämst"

Här har Andreas Olsson bott sedan 2011. När han köpte huset hade taket delvis rasat in och det fanns varken fungerande el eller vatten.

Elledningen var visserligen framdragen till husgaveln. Men nätbolaget vill ha 53 000 kronor för att starta ett abonnemang och dra igång elen. Det tyckte Andreas Olsson var för dyrt. Det blev startskottet för hans off grid-projekt.

Läs mer: Ingenjören som inte kan sitta still

Han började med att sätta upp sex solcellspaneler på gården. Det trodde han skulle räcka.

– Det gjorde det inte. Jag underskattade vintertiden i Sverige, säger han.

Dessutom hade han gjort misstaget att placera solcellerna så att de skulle ge så mycket som möjligt över hela året.

– Men om man inte är inkopplad på elnätet måste man fokusera på när förhållandena är som sämst, konstaterar han.

Skaffade vindkraftverk för att det var roligt

Därför har panelerna nu vinklats om, och står betydligt mer rakt upp för att fånga strålarna från den låga vintersolen. Samlingen har också utökats. I dag har han solceller av tre typer: polykristallina, monokristallina och tunnfilmssolceller.

Vilka är bäst?

– Här har vi klara eftermiddagar, då är polykristallina bäst. På morgonen är ljuset ofta diffust, då är tunnfilm bäst. Mitt i sommaren, när det är riktigt varmt, då är monokristallina bäst, för effekten minskar inte lika mycket av värmen, säger han.

Eftersom ledlampor för 12 volt var billigast när Andreas Olsson drog elen i sitt hus satsade han på två separata elsystem i huset. Belysningen går på 12 volts likström, medan den övriga utrustningen går på 230 volts växelström i enfas.

Ganska tidigt skaffade han sig ett litet vindkraftverk på tomten. Inte så mycket för att han behövde eltillskottet, utan mest för att det var roligt. Med en bakgrund som utvecklingsingenjör och nu med en egen energikonsultfirma gillar han att testa nya lösningar. Mycket bygger han själv och drar då nytta av att han både är utbildad elektriker och sotare.

Kortare livslängd på batterierna än beräknat

Men de skånska stormarna har gått hårt åt hans vindkraftverk. Flera snurror har gått sönder och dagens vindkraftverk är det fjärde i ordningen. Den första snurran bröts isär så att ett rotorblad blåste ut på ängen intill. Mitt i stormen var Andreas Olsson tvungen att gå ut och kapa vajern för att fälla masten.

Läs mer: Största solcellsparken byggs i Sjöbo

För att kunna lagra energin från solceller och vindkraftverk har Andreas Olsson skaffat flera batterier. När de är fulladdade går överskottet till varmvattenberedaren.

På så sätt kan han klara sig ungefär en och en halv vecka utan sol eller vind. Men det händer inte så ofta. Däremot har det hänt att elen har tagit slut på vintern om han har varit oförsiktig och tittat för mycket på tv eller spelat den stora stereoanläggningen lite för länge.

Det har också inträffat att han har blivit utan el för att någon komponent har gått sönder. Batteriernas livslängd blev till exempel kortare än han hade beräknat.

– Jag var inte fullärd när jag började med det här. Batterierna blev inte laddade med så hög strömstyrka som de borde för att hålla länge, säger han.

Månadskostnad: 1 800 kronor

För säkerhets skull har han ett bensindrivet elverk som han kan använda som reservkraft.

– Nu var det länge sedan jag drog igång det. Men jag brukar ha det när jag svetsar i verkstaden på vintern, säger han.

I dag tycker han att han kan leva ett fullständigt normalt liv i sin off grid-villa. Om möjligt med en viss varsamhet i elkonsumtionen vintertid.

– Jag tycker om att duscha varmt, men jag kanske inte kan stå där i tio minuter under vintern, säger han.

Totalt bedömer han att off grid-anläggningen har kostat ungefär 90 000 kronor. Men om han hade byggt den i dag, med all erfarenhet han har fått längs vägen, tror han att han skulle kunna komma ner till 55 000 kronor.

Månadskostnaden för boendet har han fått ner till 1 800 kronor. Då ingår försäkring, sophämtning, sotning, ved, avloppstömning och gasol till kyl och spis.

"Det är ett slags slöseri här"

Gården har egen vattenbrunn och ett trekammarsystem för avloppet. Toalettavfallet komposterar han själv på tomten. Därmed behöver inte avloppet tömmas särskilt ofta.

I sitt arbete som energikonsult märker Andreas Olsson att intresset för att gå off grid ökar. Han är övertygad om att det beror på de ökade nätavgifterna. Men han är inte helt positiv till vurmen.

– Jag möter ofta kunder som vill klippa tråden. Men jag tycker inte att det är rätt väg. Ur samhällssynpunkt är det bättre att ha solceller och vara energimedveten och leda ut överskottet på nätet. Min sommarel skulle kunna göra mer nytta hos en industri som producerar något. Det är ett slags slöseri här. Är någon redan inkopplad på nätet rekommenderar jag aldrig att klippa tråden, säger han.

Men i vissa situationer tycker han att off grid kan vara lämpligt.

– Om det ska byggas en ny fastighet eller om man ska ta hand om en gammal stuga i skogen kan man absolut överväga att vara off grid. Då kan det absolut vara ett kostnadseffektivt alternativ.

Andreas Olssons off grid-anläggning:

  • Solceller: 3 780 watt.
  • Vindkraftverk: 400 watt.
  • Total batterikapacitet: 15 kWh (främst blysyra men någon enstaka nickelmetallhydrid)
  • Total elanvändning per år: 2 500 kWh.

Andreas Olssons råd för off grid-intresserade:

· Var medveten om din elförbrukning. Stäng av tv och lampor som inte används.

· Undersök om tvättmaskinen kan gå på soluppvärmt vatten. Då måste maskinens egen uppvärmningsfunktion stängas av. Min tvättmaskin har jag utrustat med en utvändig blandare där jag ställer in vattentemperatur på det inkommande soluppvärmda vattnet.

· Duscha mer effektivt.

· Återvinn värme i avloppsvattnet från duschen.

· Vädra effektivt. Undersök möjligheten att installera soldriven luftvärme.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt