Så här vill Kina bestämma position i hela världen

2018-10-18 06:00  
Foto: Jonas Askergren

GRAFIK. Kina sköt nyligen upp nya satelliter för att bygga ut positioneringssystemet Beidou. Planen är att inom några år konkurrera med det amerikanska gps-systemet.

Kinas satellitsystem Beidou-3 för positionering växer snabbt. Den 15 oktober sköts två Beidou-3-satelliter upp till omloppsbana från Sichuan-provinsen i Kina, enligt nyhetssajten GPS World.

Satelliterna är de 15:e och 16:e i Kinas tredje generations satellitnavigationsnät.

Beidou-3 (även kallat Compass) byggs ut i rasande takt för att nå global täckning. Under 2018 är planen att fler än tio satelliter ska sändas upp. Ambitionen är att vid 2020 tillhandahålla navigeringstjänster över hela världen och då också konkurrera med det väletablerade amerikanska gps-systemet.

Tidigare generationer av Beidou har haft begränsad täckning över Kina och Stillahavsregionen.

I dag finns fyra olika satellitsystem för positionering globalt: Amerikanska gps, ryska Glonass, europeiska Galileo, och kinesiska Beidou-3 (Compass) – se mer om dem i grafiken.

Läs mer: Rymdskytteln – 135 uppdrag under tre decennier

USA:s Global positioning system är äldst. Det utvecklades av och för amerikanska militären på 1970-talet, men det skulle dröja till 1995 innan det började användas civilt i större skala.

Mer än 40 000 fiskebåtar och cirka 4,8 miljoner kommersiella fordon använder Beidou-systemet i dag. 300 miljoner mobiltelefoner, cirka 40 procent av alla smarta telefoner i Kina, är också anslutna. Beidou täcker redan mer än 50 länder i världen, med en befolkning på mer än tre miljarder människor.

Enligt en BBC-artikel, som refererar China Satellite Navigation Office, kommer systemet att ha en noggrannhet på 2,5 meter. Det ska sedan kunna förbättras ytterligare, till en upplösning på centimeternivå med hjälp av fler markstationer som löpande registrerar satellitsignaler och övervakar systemet.

Jonas Askergren

Mer om: Kina Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt