Så har priset på Iphone i Sverige utvecklats under åren

2018-09-14 13:28  
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Simon Campanello

På tre år har Apples billigaste flaggskepp fått en prisökning på över 5 000 kronor, och priset på toppmodellerna av Iphone har mer än dubblats på tio år.

Under onsdagskvällen visade Apple upp sina nya flaggskeppstelefoner med sedvanlig pompa och ståt. Iphone XS och XS Max blev dyra och högteknologiska efterträdare till Iphone X, och gamla Iphone 8 ersattes av en betydligt modernare Iphone XR.

Men för den svenska marknaden blev lanseringen en prischock.

Den billigaste modellen av Iphone XR är den enda som kostar under 10 000 kronor. Instegspriset på en Iphone XS har ökat med över tusen kronor mot förra året.

Läs mer: Skyhöga priser på nya Iphone – trots få nyheter

Iphone XS Max med 512 gigabyte i lagring klockar in som marknadens absolut dyraste telefon - 18 395 kronor!

Även om Apples prylar alltid blir lite dyrare i Sverige än i hemlandet USA är prisskillnaden nu närmast genant. Samma telefon kostar ”bara” runt 13 000 kronor på andra sidan Atlanten.

Delar av ökningen beror förstås på en svagare krona, men även med den lägre valutakursen inräknad är ökningen enorm.

Skarp prisökning på senare år

I grafiken har vi tittat hur Apple prissatt de dyraste respektive billigaste versioner av flaggskeppen här i Sverige. Det går att se en ordentlig ökning över tid, inte minst de senaste tre åren.

Om man jämför inköpspriset på den billigaste modellen av Iphone 7 och den billigaste versionen av Iphone XS skiljer det 5 200 kronor.

Läs mer: Här är nya Iphone XS och Apple Watch Series 4

Jämför man de dyraste telefonerna är skillnaden ännu större. En Iphone XS Max med 512 gigabytes lagring kostar över 7 000 kronor mer vid lansering än vad en Iphone 7 Plus med 256 gigabytes lagring gjorde 2016.

Apple har å andra sidan delat upp Iphone-utbudet i två under samma period. Iphone 7 har efterträtts av Iphone 8 och sedan XR, medan Iphone X och XS bildad sitt eget hyperprissegment.

Fast man skulle ändå kunna konstatera att instegspriset ökat i rask takt. Den billigaste varianten av Iphone XR kostar 9 495 kronor, en ökning med tusen kronor om året sedan Iphone 7 släpptes.

Kommer priserna att fortsätta öka?

Vi vet redan att Iphone X har varit en stor framgång för Apple. Även om det inte såldes lika många enheter som vid tidigare lanseringar har intäkterna ökat rejält takt vare det höga priset.

Apples vd Tim Cook kommenterar prisökningen i en interjvu med affärstidningen Nikkei. Där säger han att Apple vill ha ett mobilutbud för alla plånböcker, och pekar på att man valt att behålla och sänka priserna på flera äldre mobiltelefoner i sortimentet, som Iphone 7 och 8.

Läs mer: Här är allt vi vet om nya Oneplus 6T

”Vi förstår att det finns ett brett spektrum av vad kunderna vill ha och vad de är beredda att betala”, säger Tim Cook.

Men om priserna fortsätter att öka i samma raska takt återstår att se. Det hänger förstås till stor del på hur många som är villiga att tömma plånboken för att köpa de senaste dyrgriparna från Apple.

Så gjorde vi jämförelsen

Vi har utgått från vad Iphone-modellerna kostade vid lanseringen i Sverige och använt Statistiska centralbyråns prisomräknare för att ta höjd för inflationen.

Vi har bara tittat på flaggskeppstelefonerna, alltså de finaste och nyaste mobilerna som Apple släppt varje år. Därför finns telefoner som Iphone 5C och Iphone SE inte med i beräkningen. Iphone 8 och XR finns inte heller med eftersom de lanserades ihop med mer avancerade Iphone X respektive Iphone XS.

Apples första mobiltelefoner Iphone och Iphone 3G finns inte med i grafiken. Iphone släpptes inte i Sverige, och 3G såldes bara ihop med abonnemang vid lanseringen.

3GS var den första telefonen som gick att köpa kontant. Dock såldes den bara kontant av Telenor, och var då operatörslåst. Iphone 4 var den första som såldes helt olåst vid lanseringen i Sverige.

För att illustrera det billigaste flaggskeppet har vi kollat på priset på vad till exempel en Iphone 6S kostade med minsta lagringsminnet på 16 gigabyte. För att illustrera den dyraste telefonen tog vi störst skärmstorlek och lagringsminne - som en Iphone 6S med 128 gigabytes lagring.

Simon Campanello

Mer om: Iphone XS Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt