Så här gick oväntade incidenten på Ringhals till

2021-06-15 14:52  

Ett bränsleelement i Ringhals 3 som gick sönder i början av juni får stora konsekvenser för elsystemet i södra Sverige i sommar. Det här är vad som hände i anläggningen.

Händelsen inträffade när Ringhals 3 var avstängd för revision, det ordinarie underhåll som genomförs varje sommar.

Reaktorn hade stängts av den 24 maj och bränslet hade flyttats från reaktorn till en intilliggande byggnad. Där förvaras bränsleelementen i ställ med separata fack i djupa bassänger.

Varje bränsleelement består av 264 bränslestavar, som i sin tur innehåller kutsar av urandioxid, och har en platta i toppen respektive botten. Hela bränsleelementet är fyra meter långt och väger över 700 kilo.

Den 2 juni hade ett bränsleelement genomgått sin årliga rengöring med ultraljud och skulle lyftas tillbaka till sin position i facket i bassängen. Men då lossnade elementet från sin topp-platta, som satt kvar i gripverktyget.

Bränsleelement och dess komponenter, Källa: Vattenfall

Vid tillfället stod elementet avlastat på bränslestället. Elementet föll alltså inte.

– När man höjde gripverktyget släppte topp-plattan och bränsleelementet välte mot bassängväggen. Bränsleelementet står alltså ovanpå sitt förvaringsfack, lutat mot bassängväggen. Det står stabilt, och övervakas av en undervattenskamera dygnet runt, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

Hur kan ni veta att kärnbränslet fortfarande är inkapslat i ett intakt hölje?

– Vi har inspekterat det noggrant med undervattenskamera och kan se att inga bränsleinkapslingar är skadade. Det aktuella bränsleelementet är av en typ där den nedre delen består av stål i stället för urankutsar, säger Anna Collin.

Varför plattan lossnade från elementet vet Ringhals ännu inte. Hylsor, fjädrar och andra delar har skickats på materialanalys.

– Vi måste avvakta den grundorsaks- och materialanalys som pågår. En preliminär rapport kommer att lämnas in till Strålsäkerhetsmyndigheten i början av juli, säger Anna Collin.

Anna Collin. Foto: Annika Örnborg

Nu står elementet i fel läge och måste justeras. Men eftersom plattan i toppen är skadad måste elementet lyftas på ett annat sätt. Just nu pågår arbete för att ta fram ett helt nytt verktyg för att ställa elementet i en bättre position.

– När Ringhals har godkänt grunddesignen går leverantören vidare med detaljkonstruktion, och sedan tillverkning av verktyget. Det prövas i testmiljö innan vi använder det i skarpt läge, säger Anna Collin.

Ambitionen är att Ringhals 3 ska kunna börja producera el igen den 27 augusti.

– Först när det aktuella bränsleelementet står i en bättre position i bassängen kan vi återuppta resterande bränslehantering och återladda reaktorn, säger Anna Collin.

Ska granskas av Strålsäkerhetsmyndigheten

Elementet som gick sönder skulle egentligen ha stoppats tillbaka i reaktorn efter revisionen. Nu kommer det i stället att bytas ut mot ett nytt.

Totalt består härden i Ringhals 3 av 157 bränsleelement. Varje år brukar 35 eller 40 element bytas ut och ersättas med nya.

Händelsen innebär att revisionen vid Ringhals 3 förlängs med två månader. I augusti tas även den andra reaktorn vid kärnkraftverket, Ringhals 4, ur drift för underhåll. Det betyder att Västsverige då står utan kärnkraft.

Det innebär ett stort bortfall av elproduktion och leder till att Svenska kraftnät sänker överföringskapaciteten i stamnätet med cirka 500 MW.

Ringhals utreder nu hur bränsleelementet kunde gå sönder. När de är klara med sin analys ska även Strålsäkerhetsmyndigheten göra en granskning.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt