Så har de löst tekniken i jättefältsjukhuset i Älvsjö

2020-04-02 10:55  

Efter snabbt och bitvis komplicerat arbete, står de första 140 vårdplatserna klara i det externa sjukhuset på Stockholmsmässan. Över 400 ytterligare vårdplatser ska tillkomma under de närmaste veckorna. "Det har varit tekniskt utmanande", säger Fredrik Hagel, ingenjör och projektområdeschef på Locum.

I samarbete med Region Stockholm bygger Försvarsmakten upp ett fältsjukhus inne på Stockholmsmässan i Älvsjö, för att bistå i kampen mot Coronaviruset. Det får ungefär lika många vårdplatser som Karolinska Universitetssjukhuset har.

– Vi bygger vårdmoduler med tio platser i varje. Totalt blir det 550 vårdplatser, med möjlighet att snabbt ställa om till 600 platser, säger Fredrik Hagel, ingenjör och projektområdeschef på Locum som bygger och förvaltar vårdfastigheter åt Region Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I media har det förekommit lite olika uppgifter om hur vårdplatserna på fältsjukhuset ska användas – till intensivvård av Coronapatienter, eller för vård av mer lindrigt sjuka.

– Det blir 140 platser med möjlighet till intensivvård. Sedan kanske sjukvården förlägger en mindre andel intensivvård hit, men då finns möjlighet att skala upp intensivvården utifrån behov och tillgång till utrustning och vårdpersonal, förklarar Fredrik Hagel.

Locum har installerat medicinsk gas i Stockholmsmässan, "från scratch och på plats". Foto: Locum

Man installerar också redundanta tankar för syrgas, dimensionerade för ytterligare utbyggnad om man skulle behöva ta ännu en mässhall i anspråk.

– Det har varit tekniskt utmanande att installera syrgas och att kunna konvertera tryckluft till andningsluft. Inget sådant fanns ju i Stockholmsmässan, utan det fick göras från scratch och på plats, säger Fredrik Hagel.

Mässans dieselgeneratorer har kompletterats med Locums egna, för redundans även i reservkraften.

– Vi har också byggt stödfunktioner till vårdpersonalen, som möjlighet till omklädning i rena miljöer och i flera steg, för att de inte ska föra med sig smitta ut. I anslutning till varje sektion bygger vi även medicintekniska verkstäder ifall utrustning behöver repareras, säger Fredrik Hagel.

I nuläget står 140 vårdplatser klara att tas i bruk, medicintekniskt utrustade och kliniskt städade. Till och med söndag ska ytterligare 240 platser tillkomma, och resterande platser ska färdigställas till mitten av april.

Locums säkerhetschef Anders Gidrup och teknikchef Thomas Ahlberg på plats i Stockholmsmässans lokaler. Foto: Locum

Locums teknikchef Thomas Ahlberg framhåller att samarbetet mellan Region Stockholm, Stockholmsmässan och Försvarsmakten har förlöpt mycket väl.

– De grönklädda är grymma på att hjälpa till med alla möjliga uppgifter: de producerar och hjälper oss sätta upp konsoler för rörinstallationer, de fungerar som brandvakter när vi svetsar och löder, de har gjort om flera av sina fordon till budbilar för att hämta material, med mera. Och deras befäl är extremt proaktiva, allt för att vinna tid, säger Thomas Ahlberg.

Även det omgivande civilsamhället har ställt upp.

– Vissa av våra installationer kräver väldigt mycket material som inte alltid finns lättillgängligt. Vi har dammsugit marknaden för att få tag på det vi behöver. Men det har inte varit några hårda ord från de aktörer som blivit av med resurser på grund av detta. Tvärtom har många erbjudit sig att hjälpa till, grossister har prioriterat leveranser till oss, och så vidare, säger Thomas Ahlberg.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han beskriver det som att anläggningen står väl rustad att lämnas över till sjukvården.

– Sedan hoppas vi ju att ingen ska behöva ligga i de här sängarna, men vi har gjort allt vi kan för att patienter ska kunna vårdas tryggt här. Locum och Stockholmsmässan sätter upp en driftsorganisation och kommer att drifta sjukhuset så länge det står, säger Thomas Ahlberg.

Fältsjukhuset i Älvsjö

Fältsjukhuset byggs i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö. Det får totalt 550 vårdplatser, som snabbt kan utökas till 600 platser. Syrgas, andningsluft och reservkraft installeras med redundans som möjliggör ytterligare utbyggnad.

140 platser byggs med installationer som möjliggör intensivvård (två syrgasuttag och två andningsluftuttag).

260 platser byggs för intermediärvård (av patienter som är för sjuka för vanlig vård, men som inte fullt ut kräver intensivvård), med två syrgasuttag och ett andningsluftuttag.

160 vårdplatser byggs med enbart syrgasuttag.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt